3 J7 B4243 Barnemat
Helse

Jern og barnemat

Kilder til jern for små og store barn.

Helsedirektoratet anbefaler at alle barn mellom 6–11 måneder får i seg 8 milligram jern per dag. Noen barn foretrekker grøt og mos, andre foretrekker brød. Begge deler kan være fine jernkilder. Korn som havre og hirse inneholder i seg selv mye jern, særlig de groveste kornproduktene. Frukt, og særlig grønnsaker som brokkoli og grønnkål er spesielt jernrike. Også belgfrukter er gode kilder til jern. Ertemos er smakfullt og godt for de minste, for de litt større er bønner og linser fine i gryter og i pastasaus.

Ikke-hemjern, som er den jerntypen vi finner i korn og annen plantemat, blir mer lettopptakelig for kroppen om den inntas sammen med vitamin C. Gode kilder til dette er pålegg som fruktmos eller hjemmelaget leverpostei, eller et glass appelsinjuice til måltidet.

Kjøtt som kvernet storfekjøtt og lammekjøtt inneholder mye jern. Kjøtt øker også opptaket av jern fra korn og grønnsaker. I fisk finner vi mest jern i de fete typene som sild, laks, makrell og sardiner. Som mellommåltid eller i grøt kan tørket frukt som aprikoser, dadler og fiken fungere fint, da de er gode jernkilder.

I barnematoppskriftene våre finner du flere oppskrifter som er rike på jern.

Flere artikler