Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
Lofoten sjark Foto Lotte Shephard Ren Mat
Reportasjer

Folkets hav?

Samtidig som Norge støtter FNs nye retningslinjer for småskala fiskere, vil regjeringen liberalisere fiskerettighetene ytterligere i eget land hvor rettighetene allerede spekuleres i. Fiskeripolitikken er nå under granskning av Riksrevisjonen. Er havet fremdeles folkets allmenning?

knudstadholen_ren_mat_foto_kjerstiskarstaarvik1
Intervjuer

Fiskehandleren ved innlandshavet

Av matbransjens kokkeelite omtales den som landets beste fiskebutikk. Helt siden 1925 er det mangfold og kvalitet som har vært fokus hos Knutstad & Holen på Hamar.

Maja Lunde Foto Oda Berby Ren Mat Web
Intervjuer

Bidronningen

Da Maja Lunde skrev Bienes historie trodde hun ikke i sine villeste drømmer at den ville nå så langt. Nå er den oversatt til 35 språk. Å arbeide med temaer som bier og pollinering ga forfatteren et nytt syn på verden.

Web 2019 08 Skogssopp Fotograf Lise Von Krogh 02
Råvarer

Tre gode grunner til å plukke sopp

Sopp er sunt, det er matauk og mosjon. Ernæringsbiolog Lise von Krogh gir oss noen harde ernæringsfakta og tips til konservering.

Akeren Pa Kirkerud Andelsgard  Foto Emma Gerritsen
Meninger

Nøkkelen til endring

I takt med økende globalisering, urbanisering og industrialisering, blir distansen mellom oss mennesker og naturen stadig større. Kan nye landbruksmodeller vise veien til et paradigmeskifte for en mer bærekraftig matproduksjon?

Georgia Ukemeny Ren Mat Nr 33 Nadin Martinuzzi 2
Meninger

Eventyrland: Mat fra Georgia

Knut Hamsun kalte det Æventyrlandet. Dagny Juel endte sine dager der. I dag er det de kulinariske opplevelsene som får stadig flere til å se mot Georgia, landet midt på den gamle Silkeveien mellom øst og vest.

Epleillustrasjon Crop
Råvarer

Epletid

De norske eplene er i sesong, og har gjennom en lang vekstperiode utviklet syrlighet og sødme som balanserer på kanten av det perfekte. Norske epler er i verdensklasse og det er mye som skal til for å slå smaken.

Erik Roed Herfra Augusthagen 2019
Reportasjer

Jord – universet under våre føtter

Matjorda. En tynn skorpe av karbon og mineraler som bare dekker noen deler av klodens tørre land – fullspekket av ukjente livsformer. Forstår vi egentlig hva som skjer under føttene våre?

Dag Jorund Lonning FOTO ERIK RØED
Intervjuer

Inn i det kompost-moderne

– Kinderegget er at vi kan produsere masse mat og samtidig takle utfordringene med klima, biologisk mangfold og tap av matjord, mener professor og forfatter Dag Jørund Lønning.

Matfraoppland Bredde
Meninger

Kan vi redde verden med lokalmat?

Marte Olsen spiser kun lokalprodusert mat fra Oppland, et månedslangt prosjekt hun er midtveis i. Hvordan ser kostholdet hennes ut? Og hvordan påvirker matvalgene hennes avfall, matsvinn, lokal verdiskapning, klima og biologisk mangfold? Marte gir oss et innblikk i lokalmatdietten.

Uar Still Web 8
Reportasjer

Uår – om matproduksjon i klimakrisens tid

Dokumentaren Uår viser at bønder er en viktig del av løsningen i møte med klimaendringer. Bli med den tørkerammede øko-melkebonden Einar Kiserud når han legger ut på reise til Malawi i Øst-Afrika – hva kan han lære av sine kollegaer i sør?

190807 Sauegryte 03 Ase Kongsvik
Råvarer

Slik tilbereder du sau

Fårikål, rullepølse, pinnekjøt, smalahove... Kjøt av sau eller lam står sterkt i mattradisjonen vår. Kokk og kokebokforfatter Åse Kongsvik meiner at nokon rettar blir betre om ein byter ut lammet med sauen, ei undervurdert råvare.

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Samberging

Hva gjør vi når maten vår hviler på import som kan stoppe over natten? Hvordan bygger vi beredskap i et matsystem som mister både kunnskap og nærhet til ressursene? Og hva skjer når selvberging møter sin egen grense – og fellesskapet må overta? I vinterutgaven spør vi hvor maten egentlig begynner, og hva som skal til for at den skal bære oss i en urolig verden.

Kjøp Ren Mat

Ren Mat nr58 forside