VITAMIN D
Skogssopp inneholder vitamin D, fordi den har fått sollys på hatten. Innholdet av vitamin D2 i nyplukket villsopp varierer fra 3-30 μg vitamin D2 pr. 100 gram, men kantarell og traktkantarell er to gode kilder. Vitamin D er et ganske stabilt vitamin og tåler både oppbevaring og tilberedning godt. Kantarell, traktkantarell og steinsopp er rike på kostfiber, vitamin D, B2, niacin, kobber og selen, samt en kilde til folat jern og kalium.
MATAUK
Sopp er gratis gourmetmat, men sesongen er kort. Sopp er heldigvis lett å konservere – hvis du ikke spiser opp alt i en fei da! Soppen kan tørkes i varmluftovn på 50 grader med døren på gløtt til den er helt knusktørr – hvis du ikke har en egen dehydrator. Tørket sopp tar liten plass og gir lang holdbarhet. Nedfrysing er også en konserveringsmetode. Jeg steker soppen i noen minutter, tiden avhenger av type sopp, til den safter seg og så fryser jeg den ned i bokser.
GOD MOSJON
En sopptur kan fort vare i over en time. Tiden flyr i jakten på godbiter. I tillegg går, og kanskje kravler, du i varierende terreng som også er godt for kroppen. Ta gjerne med primusen, så kan du lage deg en liten lunsj underveis med litt av den nyplukkede soppen. Alt du trenger er litt smør, salt, pepper og brød til et nydelig soppsmørbrød.
Det er utrolig mange forskjellige matsopper i Norge, ikke alle er like lett gjenkjennelige som kantarell og steinsopp. Derfor er det lurt å melde seg på et soppkurs. God sopphøst!