Råvarer

Tre gode grunner til å plukke sopp

Sopp er sunt, det er matauk og mosjon. Ernæringsbiolog Lise von Krogh gir oss noen harde ernæringsfakta og tips til konservering.
Web 2019 08 Skogssopp Fotograf Lise Von Krogh 02
Tørke, sylte, fryse – det finner flere måter å konservere sopp på.


VITAMIN D
Skogssopp inneholder vitamin D, fordi den har fått sollys på hatten. Innholdet av vitamin D2 i nyplukket villsopp varierer fra 3-30 μg vitamin D2 pr. 100 gram, men kantarell og traktkantarell er to gode kilder. Vitamin D er et ganske stabilt vitamin og tåler både oppbevaring og tilberedning godt. Kantarell, traktkantarell og steinsopp er rike på kostfiber, vitamin D, B2, niacin, kobber og selen, samt en kilde til folat jern og kalium.

MATAUK
Sopp er gratis gourmetmat, men sesongen er kort. Sopp er heldigvis lett å konservere – hvis du ikke spiser opp alt i en fei da! Soppen kan tørkes i varmluftovn på 50 grader med døren på gløtt til den er helt knusktørr – hvis du ikke har en egen dehydrator. Tørket sopp tar liten plass og gir lang holdbarhet. Nedfrysing er også en konserveringsmetode. Jeg steker soppen i noen minutter, tiden avhenger av type sopp, til den safter seg og så fryser jeg den ned i bokser.

GOD MOSJON
En sopptur kan fort vare i over en time. Tiden flyr i jakten på godbiter. I tillegg går, og kanskje kravler, du i varierende terreng som også er godt for kroppen. Ta gjerne med primusen, så kan du lage deg en liten lunsj underveis med litt av den nyplukkede soppen. Alt du trenger er litt smør, salt, pepper og brød til et nydelig soppsmørbrød.

Det er utrolig mange forskjellige matsopper i Norge, ikke alle er like lett gjenkjennelige som kantarell og steinsopp. Derfor er det lurt å melde seg på et soppkurs. God sopphøst!

LISE VON KROGH er hundekjører og ernæringsbiolog som holder foredrag, kurs og undervisning i kosthold, ernæring, sunn livsstil og helse. I tillegg er hun ernæringsfaglig konsulent mot bedrifter og matprodusenter. Lise er en del av Revir-gjengen; den eklektiske tursjappa som utover konvensjonell butikkdrift driver med kurs, foredrag, temakvelder, bruktmarkeder og eget nettmagasin

Flere artikler