Banner Rein Trym Ivar Bergsmo Lowres
Råvarer

Reine saker

Reinsdyrkjøtt fortjener hedersplassen i det norske kostholdet. Det er rent, sunt og ekte. Og av og til uforskammet billig.

Reinsdyrkjøtt vi kjøper i butikk kommer nesten uten unntak fra tamrein. Reindrift er Norges eneste nomadiske dyrehold, basert på at dyrene går fritt på utmarksbeite hele året. Reindrift er selve fundamentet for samisk kultur. Dyrene er tilpasset et kaldt klima, og pelsen har fremragende og spesielle, isolerende egenskaper. De store klovene som bærer reinen godt på snøen er effektive graveredskaper for å komme gjennom snø og is til vegetasjonen under. Reinen er drøvtygger, om sommeren beiter den urter og gras og bygger opp fettreserver som den tærer på gjennom vinteren. På senvinteren er lav mange steder et viktig fôr, men reinen beiter også vier, knopper og gras som den finner under snøen. Rein kan overleve uten reinlav. Noen tamreineiere gir dyrene litt ekstra fôr i løpet av vinteren ved behov.

TIL TROSS FOR høye inntak av animalske proteiner, har arktiske folk lite hjerte- og karsykdommer. Den gamle distriktslegen i Kautokeino hevdet at disse sykdommene ikke fantes i det hele tatt inntil det moderne kostholdet kom.

Kombinasjonen av vitamin C og E, sammen med et høyt innhold av selen og noe sink, gjør reinsdyr til en antioksidantrik råvare.

Sammenliknet med norsk kjøtt av storfe, gris og sau er næringsinnholdet i reinkjøtt å foretrekke. Med bare 2 gram fett per 100 gram er reinkjøtt noe av det magreste kjøttet du kan spise. Forskningen viser at reinkjøtt, spesielt fra kalv, inneholder mye høyere mengder vitamin B1, B2 og B12, og høyere mengder vitamin A og B3 (Niacin). Disse B-vitaminene har en viktig funksjon for stoffskiftet og for vår fordøyelse. Reinkjøtt inneholder også, vitamin B9 (folsyre), vitamin C og vitamin E. Mineralmengden i reinkjøtt er også høyere enn i storfekjøtt og gris. Kombinasjonen av vitamin C og E, sammen med et høyt innhold av selen og noe sink, gjør reinsdyr til en antioksidantrik råvare. Kombinasjonen motvirker at fettet harskner. Etter at kjøttet er slaktet kan det fryses, tines og fryses igjen. Ikke noe annet kjøtt tåler en slik behandling.

HVIS DU tror du spiser reinsdyrkaker når du spretter opp en boks med Joika, tar du feil. Kun 11 prosent av kjøttet i kakene er reinsdyrkjøtt. Bedre å kjøpe reinsdyrkarbonade i butikken, og lage dem fra bunnen om dere da ikke er så heldige å ha en jeger i nærheten. Smaken av reinsdyr gir ingen tvil om at dette er viltkjøtt, samtidig er smaken mild og god. Særlig kjøtt fra ungdyr er en virkelig delikatesse. En stor jerngryte full av hjemmelagde reinsdyrkaker er en bedre søndagsmiddag. Herlig saus laget fra bunnen, gode, akkurat passe faste, passe myke reinsdyrkaker med rørte tyttebær til, gode erter og poteter. Det er egentlig bare om å gjøre ikke å forspise seg. Vi håper alltid på nok rester til dagen etter, men det skjer sjelden.

GODE POTETER til er viktig så du får opp den gode sausen. Rispoteter er helt ideelle til reinsdyrkaker. Skrelte, kokte poteter som er presset gjennom en potetpresser, og som ikke må forveksles med potetstappe. De kalles rispoteter på grunn av formen og konsistensen de får når du kun presser dem igjennom og ikke rører i dem etterpå. Rispoteter skal være luftige og lette. Press dem direkte ned i en kasserolle og hold dem varme med lokk på over veldig svak varme. Hjemmelaget potetstappe er også godt, eller bare kokte, gode poteter.

DET ER IKKE mange år siden reinsdyrkarbonade ble solgt til 29,90 per kilo. Reinkjøtt er under stort press fra de store matgrossistene, og også politisk. Hvordan det lekre og sunne reinsdyrkjøttet kan selges billigere enn potetgull er et av de store matparadoksene og noe vi i Ren Mat ikke kan forstå – ikke om vi prøver hardt engang.


Selv om det tar litt lenger tid å lage reinsdyrkaker fra bunn enn å åpne enn boks Joikakaker, så blir det i hvert fall middag på rent reinsdyrkjøtt. Her er hva Norges mest solgte boks inneholder: Kjøtt fra storfe, rein og får (36 % kjøtt totalt, 11 % rein), vann, stivelse, hjertekjøtt av storfe, blodprotein (av svin), svor, kjøttfett, salt (1, 3 %), melkeprotein, glukose, krydder. Saus: Vann, hvetemel, sheanøtt-, raps- og kokosolje. Palmeoljen er i hvert fall borte vekk!
Les også Siri Helles artikkel Rein rein.


Flere artikler