Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
1280px Kvalitetsmarkt Skrei
Råvarer

Skreisesong

Av de 21 forskjellige eksemplarene som finnes av torsken, er skreien kongen. Med sitt hvite og faste kjøtt er den etter hvert blitt en særs eksklusiv eksportartikkel, så vi er heldige som har råvaren rett utenfor døren. Du har ca. to måneder på deg, så er det slutt for i år. Nyt den mens du kan.

Lakseoppdrett Norge
Meninger

Disharmonisk lakseoppdrett

Vi får jevnlige påminnelser i media om at miljøpåvirkningen fra oppdrettsvirksomheten. Hovedårsaken er åpne merder, der forurensing, virus og lus flyter fritt – slik det har gjort helt siden starten for over 40 år siden.

Steking Av Ryper
Råvarer

Ryper på gammelmåten

Ryper er en av våre mest eksklusive råvarer. Ryper er festmat. Verden forandrer seg, koketeknikker og metoder endres, men ikke rypemiddagen på julaften. Den må være som den alltid har vært, ryper i saus slik mor lærte oss.

Kyllingfotter bredde Web
Helse

Føtter for helsa

Mat er et globalt anliggende, og med rikelig tilgang på informasjon gjennom alle kanaler lærer vi av hverandre. Forskjellige råvarer kan ha en annen lokal betydning for ett folkeslag enn et annet. Som føtter fra fjørfe.

Anne Marie Schroder Til Web
Intervjuer

Gull i munn

Du ser henne hvis du er ivrig på nettet, opptatt av restemat eller får med deg forbrukerprogrammene på tv. Anne Marie Schrøder er kommunikasjonsansvarlig i Matvett og snakker i klartekst; mat som går i søpla er gull verdt, vi må slutte å kaste penger!

Erol Ahmed 742786 Unsplash
Meninger

Kjøtt og evolusjonen

Diskusjonen om hvorvidt rødt kjøtt er helseskadelig er preget av uvitenskapelige ytterligheter. Uenighet og forvirringer er fremtredende. Evolusjonen baserer seg på naturvitenskapelig forskning. Kan den brukes som en logisk forklaringsmodell?

Nasa 53884 Unsplash
Meninger

Hva blir historiens dom?

Man bør vel egentlig ikke si noe positivt om graffiti, men jeg må fortelle hva noen ungdommer i Washington hadde brukt sin maling på. Med svart på en hvit murvegg stod følgende: ”The future is cancelled due to lack of interest”.

Dod Rype
Råvarer

Behandling av vilt

Kulturen for å ta vare på råvarene er dessverre ikke like godt utviklet som fangstkulturen, enten det dreier seg om fisk, fugl eller storvilt. Her er noen råd til jegeren.

Gmo
Helse

Små gener stor motstand

I USA inneholder svært mange matvarer GMO, mens det i Europa kun er lov å dyrke én genmodifisert maissort. Norge har sagt et bastant nei til alle genmodifiserte organismer. Det jubler mange for. Men hva er egentlig så farlig med GMO?

Bonner Og Linser Nett
Helse

Belgvekster for helse og klima

Smarte og små, og ”grønne” som få. De er en viktig del av klimaløsningen og spiller en nøkkelrolle for matsikkerheten i verden. Dessuten kan du lage så mye godt av dem! Her er linker til gode oppskrifter.

Jord 1 Foto Wanda Wideroe
Meninger

Jorda er vårt vitale batteri

Vår beholdning av dyrkbar matjord forsvinner eller blir degradert i et slikt tempo at hvis vi ikke forandrer måten vi behandler den på, vil den kun vare i 60 år til, mener professor John Crawford ved Universitetet i Sydney.

Johanwildhagen Seafoodno
Meninger

Det store mateksperimentet

​Kun noen få prosenter av all oppdrettslaks som produseres er økologisk merket. Er oppdrettslaks bedre for oss og for miljøet om regelverket for økologisk oppdrett følges?​

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Biohacking for folket

I denne utgaven av Ren Mat undersøker vi begrepet Biohacking. Hvordan kan metodene hjelpe oss på veien mot et bedre, sunnere og kanskje også et lengre liv? Kanskje er det noe å plukke opp her? For sannheten er at antall syke i dette landet ser ut til å øke i samme takt som vi også får det bedre. Hvordan knekke dette paradokset?

Kjøp Ren Mat

Forside nr56