Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
Bonner Og Linser Nett
Helse

Belgvekster for helse og klima

Smarte og små, og ”grønne” som få. De er en viktig del av klimaløsningen og spiller en nøkkelrolle for matsikkerheten i verden. Dessuten kan du lage så mye godt av dem! Her er linker til gode oppskrifter.

Jord 1 Foto Wanda Wideroe
Meninger

Jorda er vårt vitale batteri

Vår beholdning av dyrkbar matjord forsvinner eller blir degradert i et slikt tempo at hvis vi ikke forandrer måten vi behandler den på, vil den kun vare i 60 år til, mener professor John Crawford ved Universitetet i Sydney.

Johanwildhagen Seafoodno
Meninger

Det store mateksperimentet

​Kun noen få prosenter av all oppdrettslaks som produseres er økologisk merket. Er oppdrettslaks bedre for oss og for miljøet om regelverket for økologisk oppdrett følges?​

Quinoa I Stock
Råvarer

Quinoa er proteinvinneren

Et kosthold basert på proteiner fra planteriket kan mette flere mennesker med en mindre miljøbelastning enn det et kosthold basert på animalske proteiner gjør. Quinoa er helt fullverdig som proteinkilde.

Shetlandskal
Meninger

Spis sjeldne matplanter

Du finner stadig flere spennende sorter av korn, frukt og grønnsaker på markeder og i butikker. Mangfoldet er viktigere enn du tror. Ikke bare gir det mye matglede, men det er grunnlaget for matsikkerheten i verden. Likevel er mangfoldet truet fra flere kanter.

Korn Og Mel
Råvarer

Gamle kornsorter

De siste årene har vi sett en økende interesse for gamle kornsorter. Her er en kort oversikt over de mest kjente typene og deres egenskaper.​​

Charcuteri
Intervjuer

Hele grisen

IOM, årets produsent! Verdige vinnere av Matprisen 2017. De velger sine purker med omhu og bearbeider alle stykningsdelene med omtanke. Både Magnus Thorvik og Timon Botez er over normalt opptatt av råvare og smak.

Linda Jolly
Intervjuer

Jordmoren

Biolog og pedagog Linda Jolly er en selverklært jordentusiast. Alltid med litt jord under neglene har hun trofast videreformidlet kunnskap om alt som lever og gror i snart førti år. Jordsmonnet er viktig for klimaet, mener hun.

Savoykaal Undeland Foto Ls Edit Flip Web
Meninger

Er øko bra nok?

Da det var nedgangstider i 2008 gikk salget av økologisk mat drastisk ned i England. Det skjedde ikke i Sverige. Analytikere mener at grunnen var at svenskene hadde kunnskap om hvorfor de skulle velge økologisk fremfor konvensjonell mat, mens det for britene var mer en motesak – en trend.

Hvitløk Vinter
Dyrk selv

Dyrk hvitløk!

Nå er tiden for å sette hvitløk. Plant noen fedd før frosten kommer og å få ti ganger så mange tilbake neste år. Her er oppskriften på hvordan du skal lykkes som ”hvitløksbonde” langt mot nord.

Tomater dan gold 4 Li UI Y2m I8 unsplash
Råvarer

Halvmodne tomater?

Det er varslet frost, tomatene er som vanlig halvmodne og grønne de fleste av dem. Hva gjør vi med dem?

hosttakkefesten
Reportasjer

Høsttakkefesten

Langbordet er dekket. Gresskarene er høsteklare, noen har blitt til en stor suppe til de besøkende på Kirkerud andelsgård. Det er høsttakkefest, andelshavere har kommet for å dele markens grøde med naboer, venner og bekjente.

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Plast

Plast er overalt – i maten, vannet, luften og til og med klærne våre. Den beskytter og forlenger holdbarheten på maten, men skaper også store miljøproblemer. I Ren Mat 55 utforsker vi plastens dilemmaer: Hvordan påvirker den helsen vår? Finnes det gode alternativer? Og hva skjer om vi ikke tar grep?

Kjøp Ren Mat

RM 55 - Plast cover