Helse Belgvekster for helse og klima Smarte og små, og ”grønne” som få. De er en viktig del av klimaløsningen og spiller en nøkkelrolle for matsikkerheten i verden. Dessuten kan du lage så mye godt av dem! Her er linker til gode oppskrifter.
Meninger Jorda er vårt vitale batteri Vår beholdning av dyrkbar matjord forsvinner eller blir degradert i et slikt tempo at hvis vi ikke forandrer måten vi behandler den på, vil den kun vare i 60 år til, mener professor John Crawford ved Universitetet i Sydney.
Meninger Det store mateksperimentet Kun noen få prosenter av all oppdrettslaks som produseres er økologisk merket. Er oppdrettslaks bedre for oss og for miljøet om regelverket for økologisk oppdrett følges?
Råvarer Quinoa er proteinvinneren Et kosthold basert på proteiner fra planteriket kan mette flere mennesker med en mindre miljøbelastning enn det et kosthold basert på animalske proteiner gjør. Quinoa er helt fullverdig som proteinkilde.
Meninger Spis sjeldne matplanter Du finner stadig flere spennende sorter av korn, frukt og grønnsaker på markeder og i butikker. Mangfoldet er viktigere enn du tror. Ikke bare gir det mye matglede, men det er grunnlaget for matsikkerheten i verden. Likevel er mangfoldet truet fra flere kanter.
Råvarer Gamle kornsorter De siste årene har vi sett en økende interesse for gamle kornsorter. Her er en kort oversikt over de mest kjente typene og deres egenskaper.
Intervjuer Hele grisen IOM, årets produsent! Verdige vinnere av Matprisen 2017. De velger sine purker med omhu og bearbeider alle stykningsdelene med omtanke. Både Magnus Thorvik og Timon Botez er over normalt opptatt av råvare og smak.
Intervjuer Jordmoren Biolog og pedagog Linda Jolly er en selverklært jordentusiast. Alltid med litt jord under neglene har hun trofast videreformidlet kunnskap om alt som lever og gror i snart førti år. Jordsmonnet er viktig for klimaet, mener hun.
Meninger Er øko bra nok? Da det var nedgangstider i 2008 gikk salget av økologisk mat drastisk ned i England. Det skjedde ikke i Sverige. Analytikere mener at grunnen var at svenskene hadde kunnskap om hvorfor de skulle velge økologisk fremfor konvensjonell mat, mens det for britene var mer en motesak – en trend.
Dyrk selv Dyrk hvitløk! Nå er tiden for å sette hvitløk. Plant noen fedd før frosten kommer og å få ti ganger så mange tilbake neste år. Her er oppskriften på hvordan du skal lykkes som ”hvitløksbonde” langt mot nord.
Råvarer Halvmodne tomater? Det er varslet frost, tomatene er som vanlig halvmodne og grønne de fleste av dem. Hva gjør vi med dem?
Reportasjer Høsttakkefesten Langbordet er dekket. Gresskarene er høsteklare, noen har blitt til en stor suppe til de besøkende på Kirkerud andelsgård. Det er høsttakkefest, andelshavere har kommet for å dele markens grøde med naboer, venner og bekjente.