Ren Mat logo
Søk Siste nummer
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Søk Siste nummer
Ren Mat logo
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
  • Reportasjer
  • Intervjuer
  • Råvarer
  • Helse
  • Dyrk selv
  • Meninger
  • Bokomtaler
  • Drikkeomtaler
Foto Iselin Kristiansen Bymiljoetaten 1
Intervjuer

Ultralokal matforsyning

Da Kulturetaten i Oslo ble overbevist om andelslandbruksmodellen på et kurs hos Økologisk Norge, ble Oslos mest sentrale andelslandbruk dannet på Tveten gård – og ventelisten er lang.

Leangen Parsellhage Foto Anne Gro Gullvik Froiland 2
Intervjuer

Jordsjuke byfolk

Det finnes forskjellige motivasjoner for å bli med i urbane dyrkningsprosjekter, og ulike forventninger til hva det innebærer. Noen søker dugnadsånd og sosiale fellesskap – andre vil dyrke i frihet og med autonomi.

Holt Laeringstun2
Intervjuer

Arktisk matproduksjon

På Tromsøya finner du Nord-Norges aller største by, Tromsø – men kun ett eneste gårdsbruk. Da en ny, sentrumsnær bydel truet den sjeldne matjorda, grep Holt Læringstun tak i spadene for å kunne fortsette med bynær kunnskapsformidling – fra jord til bord, og tilbake til jord.

Tveten Urbant Landbruk Oyvind Horgmo
Reportasjer

Uten mat og drikke, duger byen ikke

Urbant landbruk som begrep er både en selvfølgelighet og et paradoks. Byer har blitt til der jorda eller fisket var fruktbart, men den typiske urbane arbeideren jobber utenfor primærnæringene. Og når byen vokser, da krymper matfatet vårt.

Urbantlandbruk David Stenmarck
Meninger

Pallekarmen – opplæring i bondekunnskap

Å dyrke sin egen mat skjerper bevisstheten om globale matssystemer og skaper solidaritet med småbønder, selvbergere og bybønder også i land langt borte. Dessuten er det matsuverenitet i praksis, skriver Kari Gåsvatn.

Regenerativ Kjokkenhage Hakon Mella Hage Bok 29 Aug2012 0019
Dyrk selv

Regenerativ kjøkkenhage

Det blåser en ny, varm vind gjennom landbrukets enger verden over. Den synger om karbonlagring og jordoppbygging. Og refrenget handler om det regenerative landbruket. Hva er det egentlig, og hvordan kan vi nynne med og benytte oss av dette i kjøkkenhagen?

Dennis
Reportasjer

– Å dyrke selv er så enkelt!

Dennis Asbjørnsen (22) vil spre dyrkeglede til hele Norge.

Mc Million2
Reportasjer

Egne grønnsaker året rundt

– Vi lever i en verden der 70 prosent av befolkningen ikke kjenner økologi, men likevel spiser, sier Andrew McMillion. Han er selvforsynt med grønnsaker ni måneder i året.

Hyllest Mie Kaster Blomster Foto Privat
Intervjuer

Smaken av en hyllest

Gjennom produksjon av hylleblomstsaft og -sirup foredler Mie Dahlmann Jensen aromaen av duggfrisk sommermorgen i Øst-Telemark.

Tulsi Foto Kjersti Skar Staarvik
Reportasjer

Teselskapet

Vi kjenner den som hellig basilikum. Tulsi har blitt brukt som medisin av indere i årtusener, men det er først de senere år at den har fått sitt gjennombrudd som te. I dag står planten sentralt i den økologiske landbruksrevolusjonen i verdens største demokrati.

Tidlig Gronn Sabel 1 Solhatt Okologisk Hagebruk As
Reportasjer

Bybønder i sommerens Ren Mat

Jo nærmere vi er matproduksjonen, desto mer innlysende blir det å ivareta jordas ressurser skånsomt. Det er en av grunnene til at urbant landbruk er på agendaen i sommerutgaven av Ren Mat – straks på vei til abonnenter og distributører.

Sake Foto Terada Honke
Reportasjer

Sakens kjerne

Etter at mikrobrygget IPA, håndverkssider og naturvin har gjort sine inntog er det duket for nok en renessanse for en gammel og ærverdig drikk, nemlig den japanske sake.

Tilbake
Neste
Ren Mat logo
Utgis av
Økologisk Norge
  • Artikler
  • Oppskrifter
  • Magasinet
  • Butikk
  • Podkast
  • Abonnement
Ren Mat
Grønlandsleiret 31, 0190 Oslo
Tel. Økologisk Norge: +47 24 12 41 00
info@renmat.no
www.renmat.no

Ansvarlig redaktør er
Kjersti P. Skar Staarvik
kjersti@renmat.no

Ren Mat er medlem av Fagpressen og arbeider etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Vil du bli medlem i Økologisk Norge? Som medlem får du Ren Mat i postkassen hver sesong. Bli medlem her

Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC.
Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan
optimalisere brukeropplevelsen. Se personvernerklæring.

I dette nummeret

Samberging

Hva gjør vi når maten vår hviler på import som kan stoppe over natten? Hvordan bygger vi beredskap i et matsystem som mister både kunnskap og nærhet til ressursene? Og hva skjer når selvberging møter sin egen grense – og fellesskapet må overta? I vinterutgaven spør vi hvor maten egentlig begynner, og hva som skal til for at den skal bære oss i en urolig verden.

Kjøp Ren Mat

Ren Mat nr58 forside