Reportasjer Kystopprøret I Vardø er en amerikansk radar den største arbeidsgiveren. – Vi vil leve av fiskerier, ikke hemmelige radarer, sier Eva Lisa Robertsen, leder av Kystopprøret 2017.
Intervjuer Fiskeri- og sjømatministeren om dyre kvoter I vinterutgaven av Ren Mat er flere av intervjuobjektene i artikkelen «Folkets hav?» kritiske til Regjeringens foreslåtte reform av kvotesystemet som ble lagt frem i juni, samt deler av dagens fiskeripolitikk der fiskekvoter er kostbare og samler på færre og større hender. Her er fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesviks tilsvar i full lengde.
Reportasjer Havet i vinterens Ren Mat Ren Mat tar et dypdykk i det store blå i vinterutgaven. Havet er viktig for kystnasjonen Norge. Men hvordan skal havressursene forvaltes i fremtiden?
Meninger Forurensning i torskens fødestue – Vi er i ferd med å ødelegge viktige økosystemer og grunnlaget for bærekraftig høsting av havet, mener Arne Pedersen, leder i Norges Kystfiskarlag.
Reportasjer Folkets hav? Samtidig som Norge støtter FNs nye retningslinjer for småskala fiskere, vil regjeringen liberalisere fiskerettighetene ytterligere i eget land hvor rettighetene allerede spekuleres i. Fiskeripolitikken er nå under granskning av Riksrevisjonen. Er havet fremdeles folkets allmenning?
Intervjuer Fiskehandleren ved innlandshavet Av matbransjens kokkeelite omtales den som landets beste fiskebutikk. Helt siden 1925 er det mangfold og kvalitet som har vært fokus hos Knutstad & Holen på Hamar.
Intervjuer Bidronningen Da Maja Lunde skrev Bienes historie trodde hun ikke i sine villeste drømmer at den ville nå så langt. Nå er den oversatt til 35 språk. Å arbeide med temaer som bier og pollinering ga forfatteren et nytt syn på verden.
Råvarer Tre gode grunner til å plukke sopp Sopp er sunt, det er matauk og mosjon. Ernæringsbiolog Lise von Krogh gir oss noen harde ernæringsfakta og tips til konservering.
Meninger Nøkkelen til endring I takt med økende globalisering, urbanisering og industrialisering, blir distansen mellom oss mennesker og naturen stadig større. Kan nye landbruksmodeller vise veien til et paradigmeskifte for en mer bærekraftig matproduksjon?
Meninger Eventyrland: Mat fra Georgia Knut Hamsun kalte det Æventyrlandet. Dagny Juel endte sine dager der. I dag er det de kulinariske opplevelsene som får stadig flere til å se mot Georgia, landet midt på den gamle Silkeveien mellom øst og vest.
Råvarer Epletid De norske eplene er i sesong, og har gjennom en lang vekstperiode utviklet syrlighet og sødme som balanserer på kanten av det perfekte. Norske epler er i verdensklasse og det er mye som skal til for å slå smaken.
Reportasjer Jord – universet under våre føtter Matjorda. En tynn skorpe av karbon og mineraler som bare dekker noen deler av klodens tørre land – fullspekket av ukjente livsformer. Forstår vi egentlig hva som skjer under føttene våre?