Henriette Schønberg Erken | Norges sopp- og nyttevekstforbund
Dette er i seg selv et lite bær av ei bok, eller rettere sagt mer et hefte eller en faksimile. Første gang den ble utgitt var i 1942. I 2024 ble den utgitt på nytt og er en hyllest til husstellærer og kokebokforfatter Henriette Schønberg Erken (1866–1953). I Norge regnes hun som en av de mest betydningsfulle skikkelsene innen kokkekunst i forrige århundre. Tittelen på boka var den gang den samme, for ja, tenk også på den tiden var målet å bremse på sukkerforbruket. Dette er imidlertid ikke bokas enste undertittel. Nummer to lyder slik: – og om oppbevaring av grønnsaker og rotfrukter. På snaue 80 sider, dette inkludert innholdsfortegnelse, er alle disse temaene berørt. Ikke desto mindre fi nnes et knippe illustrasjoner. Teksten er likevel ikke knapp og rasjonell, men skrevet med omsorg og er like aktuell i dag. Spesielt hvis vi ser bort ifra at forfatteren av den originale teksten helt tydelig har skrevet den med tanke på en kvinne eller ung husmor. Tipsene om safting, sylting, tørking, men også forberedelser av utstyr og prosess, er tydelig og punktvis beskrevet. Erken er svært pedagogisk og med denne faksimilen for hånden tar du sommeren med deg langt inn i vintermånedene – også uten sukker. MØ