I HØSTUTGAVEN AV REN MAT får vi bli med inn på kjøkkenet til kokk og soppentusiast Jørgen Ravneberg som har smakstestet over 100 ulike sopper fra norsk natur, for så å skrive bok om det. Erlend Volden, kvalitetsleder hos Godt Brød, lærer oss hva gjærsoppen trenger for å trives – og Robin Efferus Leeber kan fortelle om soppens viktige arbeidsoppgaver i skoghagen og om hvordan permakulturen legger til rette for bevaring og dannelse av mykorrhiza.
Både det som vokser over og under bakken har viktige funksjoner. Over bakken finner vi sopp vi kan spise, farge med eller bruke medisinsk. Mens under bakken står soppen for kjempeviktige symbioseprosesser og økosystemtjenester.
Matsoppen får selvfølgelig også god plass i denne utgaven: Vi lager soppsoya og fåresopptaco, og får et lite nybegynnerkurs i sanking av Mette Alstad.
Dette nummeret er en hyllest til soppens fantastiske egenskaper – og en oppfordring til å komme deg ut i skogen i høst!
OGSÅ I DENNE UTGAVEN AV REN MAT:
- Høstens helter på kjøkkenet: Lag en deilig kladdkake med knasende sprø kandisert kantarell, eller en kremet traktantarellsuppe full av deilig umami.
- Se hvordan gourmetsopp kan dyrkes innendørs i vår fotoreportasje.
- Verdens viktigste symbiose, mykorrhiza, er roten til alt godt.
- Bøtun: Bærekraftig økonomi og hvorfor de ikke ønsker å benytte ulønnede frivillige.
- Og mye mer!
Ren Mat nr. 53 er på vei ut til medlemmer og abonnenter fra 9. september, og i løssalg hos våre selvstendige distributører, Narvesen og utvalgte andre kiosker og butikker fra 18. september.
For spørsmål ta kontakt på info@renmat.no