Bokomtaler

Ville veier

Ville veier

Jørgen Kolderup og Maria Jartman | Kreator forlag

– Ikke følg oppskrifter, sier forfatterne av denne kokeboken. En ærlig innledning på en bok fylt av 75 oppskrifter. Men vi kan ta det med en klype salt. Det som menes er at kokebøker oftest brukes aller best som inspirasjon. Og når de er så visuelle som denne, så blir man faktisk sittende ganske lenge og bare bla fordi det er så vakkert. Jørgen Kolderup er sjefskokk på Skigaarden i Hemsedal, mens Maria Jartmann er kreativ og strategisk leder i designbyrået Kreator i Hallingdal. Begge to liker jakt, sanking og energien de får av tid ute i naturen – gjerne med matlaging på bål. Nøkkelen til suksess med gode råvarer, er å la dem smake av seg selv, mener duoen, og i denne boken ledes vi på en reise gjennom årstidene fra jakt, fiske, høsting og sanking til tilberedning, borddekning og servering. Jeg liker godt hvordan denne helheten er ivaretatt i boken. Det gir en ekstra ærbødighet for maten at man legger tid og kjærlighet ikke bare på kjøkkenet, men fra første møte med råvaren til etter at den er fortært. Boken passer like bra for de som legger mest krefter i hvordan man kan skape god stemning når man inviterer på middag eller selskap, som den viderekomne – kokken som vil lære enda mer om hvordan man henter maks ut av få ingredienser. Det er nok en fordel om du – som forfatterne – har god tilgang på råvarer rett fra naturen hvis du for eksempel skal lage en treretter fra boken. Må du kjøpe alt hos slakter, delikatesse-eller fiskebutikk, ja da kan det bli ganske kostbart, enten du skal by på reinsdyrtartar, elghode-kroketter eller fjelløret. Men som julegave til en jeger, fisker eller sanker er denne boken en innertier. Og hatten av for at Ville veier fra perm til perm baserer seg på og hyller vårt imponerende utvalg av norske råvarer – uten fiksfakseri. KS

Flere artikler