Osters foto Anette Schive
Vi er fullstendig avhengige av vann. Det er grunnlaget for alt liv. Men vannet er i stadig endring, og varsellampene går fordi endringene er mer dramatiske enn før. På bildet ser vi fremmedarten stillehavsøsters, som de siste årene har inntatt norske farvann. Foto: Anette Schive.
Reportasjer

Høstutgaven: Vann i endring

Vi opplever mer ekstreme varianter av flom og tørke, vannkvaliteten i både fersk- og saltvann forringes og fremmedarter etablerer seg. Hvordan kan vi vinne tilbake vannets velsignende tillit?

Kan vi bruke vår kreativitet og forståelse for helheter og kretsløp til å vinne tilbake vannets velsignende tillit?, spør Erik Røed i den ferske høstutgaven av Ren Mat. For om vannet er udiskutabelt verdifullt, så er det ikke så mye av menneskehetens livsførsel som tyder på at vi tar det til oss.

VANNET ER I STADIG ENDRING og varsellampene går nå fordi disse endringene er mer dramatiske enn før. Vi opplever mer ekstreme varianter av flom og tørke nå enn før, og vannkvaliteten i både fersk- og saltvann er truet.

I hovedreportasjen som bærer utgavens navn utforsker Anette Schive noen av utfordringene vi opplever, som avrenning fra landbruket, fremmede arter som innvaderer kysten vår og skogbranner. Hun ser også på tiltak vi kan bruke for å løse problemene, som økt bruk av kantsoner, fangstdammer, åpning av bekkeløp og jordbrukspraksiser som gir jorda bedre evne til å holde på vannet fremfor å skylle det ut.

– MATSIKKERHETEN VÅR er helt avhengig av vann. Denne utgaven er en hyllest til vårt livgivende alt, og et forsøk på å lage noen ringer i vannet som sprer seg slik at vi kan gjøre flere tiltak for å være venner mer det. Tiltak for å holde kretsløp og landskap inntakte er ikke bare smarte, de er avgjørende for at vi bokstavelig talt skal kunne holde hodet over vannet i årene fremover, sier redaktør Kjersti Skar Staarvik.

I denne utgaven kan du også lese om:

* Hvordan kvaliteten på drikkevannet påvirker helsen vår
* Hvordan avløpsvann kan bli til øl
* På menyen står mat laget av innvaderende arter som stillehavsøsters, kongekrabbe, kråkebolle og pukkellaks
* Frukt og bærekraft på Ringve i Trondheim
* Bier i byen

Og mye mer! Ren Mat nr 49 er på vei ut til abonnenter og medlemmer i Økologisk Norge nå, og er i Narvesen og utvalgte butikker fra 21. september.

Ren Mat nr 49

Flere artikler