Bokomtaler

Fruktkarameller og blåbærskum

Fruktkarameller og blabaerskum

Silje Linder-Finstad | Aschehoug

Forfatterens første godterifabrikk ble til i fantasien, etter å ha snust inn den varme lukten av sol, sukkerspinn og popkorn i en fornøyelsespark. Og i dag har hun gjort drømmen til virkelighet og startet Bøler Sukkerkokeri. Godteriet Silje lager er imidlertid langt unna det ultraprosesserte vi finner på tivoli og i kiosken. Det er barndommens smaker av frukt, bær, ville vekster og gode råvarer som står i sentrum når denne dama svinger konditorspatelen. I boka Fruktkarameller og blåbærskum – Hjemmelaget godteri med smaker fra naturen får vi utvidet forståelsen av hva man kan lage godteri av. At rødbeter gir lekker rosa farge, visste du kanskje. Men kjente du til at rognebær er en utmerket fargesetter? Rogneskuddene likeså, om du vil ha lysegrønt godteri! Boka gir oss en praktisk guide til utstyr det er smart å ha før vi går i gang, og hvilke prosesser som krever presisjon. Du lærer om temperering av sjokolade og hvilke råvarer fra naturen som hjelper deg å få profesjonelt resultat på godteriet, helt uten kunstige tilsetninger og fancy storkjøkken. Oppskriftsdelen inneholder alt godtegrisen kan tenke seg, fra luftig skumgodteri til karameller, humpete «grusvei»– Siljes versjon av «rocky road» –, vakre sjokoladepraliner, saltstenger, potetgull og kjeks. Alt delikat illustrert av fotograf Line Dammen. Til slutt får vi en oppmuntring til å komme oss ut og høste ingrediensene selv. Hvem har vel ikke et gammelt epletre, perfekt for slang, i nærheten? Det kan bli godis av sånt! KS

Flere artikler