Intervjuer

Droppet sukker og ser seg ikke tilbake

Bente Josefsen kuttet sukker og la om til et råvarebasert kosthold. Nå vil hun inspirere andre, og setter seg et hårete mål; redusere sukkerforbruket i Norge med 20 prosent.
Bente Josefsen foto Mats Dreyer

FRISKVERNKONSULTENTEN som i dag driver eget firma hvor hun hjelper folk å bli kvitt søtsuget, var hektet på sukker fra tidlig alder. Som voksen fikk hun jobb i dagligvarebransjen, hvor tilgangen på godteri var stor. Hverdagen var travel, og hun tenkte ikke så mye over hva hun spiste i farten.

Men kostholdet påvirket kroppen. Hun hadde smerter, var trøtt, sliten og hadde søvnvansker. Løsningen ble et ketogent kosthold; mat med mye proteiner, fett og karbohydrater fortrinnsvis fra grønnsaker.

– JEG GIKK NED 30 KILO som siden har vært borte. Blodsukkeret er stabilt og jeg har derfor også en svært jevn metthetsfølelse, forteller Bente. Migrenen er nesten borte, det samme med luftproblemene i magen og eksem.

– Jeg opplever også langt mer overskudd, er mer glad, har langt bedre konsentrasjon og hukommelse. I tillegg sover jeg bedre og føler meg ikke lenger i koma når jeg våkner. Før kunne jeg slumre klokken i to timer før jeg stod opp, og fortsatt føle meg trøtt. Mens nå er jeg våken når klokken ringer. Bente maner til økt bevissthet om det skjulte sukkeret i maten vår.

– Det har blitt vanskelig å ta gode valg. Selv om du ikke kjøper godteri, kan du likevel få i deg mye sukker via maten. Det er tilsatt sukker i så mye som 74% av all innpakket mat. Det er ofte vanskelig å oppdage fordi navnet kan variere. Dextrose for eksempel, er noe den jevne forbruker ikke nødvendigvis forstår, sier Bente.

Boken «Sukkerdetox på 14 dager»
Bente Josefsen er utdannet friskvernkonsulent, og har studert avhengighetsmedisin med spesialisering i sukkeravhengighet. I 2017 stiftet hun «Frisk uten sukker», og i år lanserer hun boken «Sukkerdetox på 14 dager».

HUN ER EN AV FLERE kostholdseksperter som nå går til kamp mot den ultraprosesserte maten.

– Den utgjør hele 60 % av all maten som kjøpes, og er alltid tilsatt sukker i en eller annen form. I tillegg har produsentene erstattet mye av råvarene med billige tilsetningsstoffer. Et godt eksempel er leverpostei hvor ingrediens nummer to er vann, som jo er svært billig for produsenten. For at dette produktet så skal henge sammen i konsistens og ha rett smak, må det tilsettes fortykningsmidler og ulike aromastoffer. Sist, men ikke minst viser studier at strukturen i ultraprosesserte produkter kan være skadelig for helsen vår. Strukturen er så endret med tanke på hvordan den opprinnelige råvaren var, at dette har en påvirkning på helsen, sier Bente.

60 % av all maten som kjøpes, og er alltid tilsatt sukker

– Mange som tar til orde for et sukkerfritt kosthold erstatter sukkeret med kunstig søtning, men det vil ikke du anbefale. Hvorfor er det viktig å droppe også for eksempel sukkerfri brus og «lett-produkter»?

– Sukkerfri brus har i Norge blitt fremstilt som uskyldig smaksatt vann uten kalorier. Dette har ledet til at Norge er helt i verdenstoppen i å innta sukkerfri brus. Flere studier viser at mange av de samme helseskadene oppstår om man inntar kunstige søtningsmidler som om man inntar sukker. Når noe søtt treffer tungen, vil kroppen tolke det som at det kommer sukker. Selv om blodsukkeret ikke stiger, så vil kroppen hos enkelte kunne skille ut insulin. Dette vil da resultere i et lavt blodsukker, noe som får oss til å bli sultne og sugne på noe søtt. Man kommer i en dårlig spiral. I tillegg opplever mange at det påvirker mage- og tarmhelsen negativt, og at det gir søtsug som gjør at man går på en sukkersmell, sier Bente.

Å LEVE TILNÆRMET SUKKERFRITT slik Bente gjør, kan kanskje virke drastisk. Men hun er tydelig på at det viktigste er å prøve og erfare selv hva det gjør med kroppen.

– For mange er tanken på å kutte ut sukker for resten av livet helt uoverkommelig. Samtidig som mange ikke forstår hvordan sukker påvirker helsen og hverdagen deres. Jeg ønsker å inspirere til å teste det ut, og da er 14 dager noe de fleste kan finne motivasjon til. Etter to uker vil mange erfare positive endringer og kanskje bli inspirert til å videreføre livsstilen i en eller annen grad, sier Bente, som foreslår at man starter med å kutte flytende sukker – og gjeninnføre lørdagsgodtet. Altså; se på godteri som noe du spiser bare én gang i uken.

Brokkolisalat
For å bli kvitt søtsuget var et kosthold med mye proteiner, fett og karbohydrater fortrinnsvis fra grønnsaker viktig.

– Jeg anbefaler å starte med å kutte ut flytende sukker om du i dag drikker brus, juice og saft. Dette fordi sukker i flytende form opptas på en annen måte enn når du tygger. I juice er fibrene som er i hel frukt borte. I tillegg blir mengden sukker større fordi et glass juice inneholder mye frukt. Deretter ville jeg reintrodusert godteri som noe som inntas kun lørdager. Dette forutsatt at du klarer å kontrollere mengden når du spiser. Noen klarer ikke å spise bare litt sukker, og har det lettere om de kutter det helt ut.

OPPSKRIFTENE på de neste sidene er hentet fra Bentes bok «Sukkerdetox på 14 dager». Her er gode råvarer og det å spise sesongbasert viktige ingredienser.

– Kjernen i kostholdet er å ha et mest mulig råvarebasert kosthold. I tillegg fjerner vi majoriteten av sukkeret, og reduserer på andre raske karbohydrater som omdannes til sukker i kroppen. Hvert måltid består av en proteinkilde som kjøtt, fugl, fisk, skalldyr eller egg. I tillegg en porsjon grønnsaker, gjerne de som vokser over bakken. Til slutt må vi tilsette noe fett både for å ta opp de fettløselige vitaminene A, D, E og K, for å gi metthetsfølelse, stabilisere blodsukkeret og for å fjerne søtsug, sier Bente. I tillegg bidrar det å spise i sesong til både en budsjett- og ernæringsmessig fordel.

– Det vil sikre et rikere mangfold av vitaminer og mineraler som vi får i oss, og gjør at vi lever mer i pakt med hva naturen egentlig tilbyr oss til hver sesong. I tillegg er ofte sesongbaserte råvarer rimeligere, så du kan også hente en økonomisk fordel, avslutter Bente.

Se oppskriftene Brokkolisalat & Chiapudding med bringebær fra boken «Sukkerdetox på 14 dager»


Slik går du i gang

5 tips fra Bente Josefsen
- Rydd hjemmet for fristelser. «Ute av syne og ute av sinn», er et godt ordtak.
- Se på næringsinnholdet i produktene i butikken, og velg gjerne produkter med maks fem gram karbohydrater pr. 100 gram.
- Handle inn mat for i hvert fall to dager fremover. Spis deg god og mett. Sult kan gi søtsug. Det er mye bedre at du spiser litt ekstra mat, enn at du ryker på en sjokolade.
- Legg gjerne inn litt ekstra hvile i starten, da det er en omstilling for kroppen.
- Sist, men ikke minst, gled deg til å finne ut hva sukker har gjort med kroppen din! Derfor er en kartlegging av helsen i forkant og etterkant av sukkerdetoxen utrolig viktig. Det kan gi noen virkelige aha-opplevelser.

      Flere artikler