Camilla Saebjornsen
- Det er jo ikke bare ost fra ku lenger; det er fra geit og det er også fra sau, og det er til og med en som har importert vannbøfler til Norge, forteller Camilla Sæbjørnsen i Norsk Gardsost. Lytt til episoden under.
Reportasjer

Podkast: Det norske osteeventyret med Camilla Sæbjørnsen

Norske oster vinner VM-medaljer, og det bobler i ysterkar på mer enn 150 håndverksysterier rundt om i landet. Vi snakker med Camilla Sæbjørnsen i Norsk Gardsost om osterevolusjonen.

PÅ 90-TALLET sto det dårlig til med norsk ost. Utvalget i butikken var begredelig, det fantes ikke regelverk tilpasset småskalaproduksjon og upasteurisert ost var ikke tillatt.

Så skjedde det noe. I dag vinner norske oster VM-medaljer, og det bobler i ysterkar på mer enn 150 håndverksysterier rundt om i landet.

Camilla Sæbjørnsen i Norsk Gardsost leder en stadig større gjeng gards- støls- bygdeysterier og urbane ysterier. I denne episoden snakker vi med henne om hvordan vi kunne få en osterevolusjon i Norge, det utrolige mangfoldet vi ser av oster vi kan få tak i i dag – det ryktes av det er over 400 – og hvilken rolle håndverksysteriene har når det gjelder både lokal verdiskapning, bærekraft og kulturarv.

- Det er jo ikke bare ost fra ku lenger; det er fra geit og det er også fra sau, og det er til og med en som har importert vannbøfler til Norge, kan Camilla røpe.

Vi får også høre mer om:

  • Hvordan det står til med gamalosten
  • Er geitost egentlig en ost?
  • Hvorfor sætra har vært så viktig for norsk ystekultur
  • Norge versus Europa - budeie eller ystetekniker?
  • Hva ostetelefonen er
  • Hvorfor du MÅ få smakt på knåost
  • Hvordan en indisk (!) brunost kunne vinne VM-medalje

Hør episoden her:

Flere artikler