Noetteblanderen Edit
Helse

En håndfull helse

Gjentatte studier har vist at inntak av nøtter gir redusert forekomst av en rekke sykdommer. Helsedirektoratet anbefaler oss å spise en daglig håndfull. Stine Svendheim er skjønt enig. – Man tar vare på egen kropp ved å spise litt nøtter hver dag, sier 27-åringen. Fra Nøtteblanderen i Oslo byr hun og mannen på nøtter i løsvekt fra hele verden.

BAK DEN LANGE GLASSDISKEN byr Stine på alle typer nøtter du kan tenke deg. Og noen til. Vi gjenkjenner cashewnøtter, macadamia, pekan, pistasj og valnøtter, mange er rå, noen er ristet. – Vi har produsenter i land som Tyrkia, Spania og Equador, sier Stine, som også kan by på mange ulike typer tørket frukt, frø, kakao, nøttemel og nøttesmør.
Det hele begynte da Stines mann, Zakaria Ajjaji, og moren satt hjemme en kveld og snakket sammen. Foreldrene er fra Marokko, og er vant til å spise ulike typer nøtter og tørket frukt sammen med en god kopp te. Men her til lands kan nøttespising være en dyr vane.
De undersøkte markedet, og fant ut at tilbudet i butikkene gjerne besto av små poser nøtter til høye priser. Kvaliteten var mildt sagt variabel. Butikkene hadde et begrenset utvalg og det samme produktutvalget gikk igjen. Dette ville de gjøre noe med, og siden 2016 har Nøtteblanderen importert nøtter fra hele verden, til sin nettbutikk og to spesialforretninger i Oslo.

– VI ER OPPTATT AV KVALITET og drar gjerne til utlandet på messer eller hjem til produsenter for å finne gode leverandører. Vi merker også stor etterspørsel etter økologiske varer. Mange av kundene våre er veldig bevisste, og vi ønsker også å gjøre en forskjell. Blant annet kan kundene gjerne ha med egen emballasje når de kommer i butikken, sier Stine, som anslår at 30-50 prosent av det de selger er økologisk. Noen holder imidlertid litt igjen på det å kjøpe økologiske varer, da prisene kan være litt høyere.
– Kvaliteten på de økologiske nøttene er en helt annen. Økologiske valnøtter for eksempel, er litt bitrere i smaken da de ofte er ukrainske. De vi har er fra Chile, og de er håndknekt og hele prosessen er gjort manuelt. De er ekstra lyse og er den beste kvaliteten du kan få i verden! Da egner de seg godt til å spise hele sammen med ost og kjeks, i motsetning til de rimeligere californiske som maskinknuses før de kommer i salg, tipser Stine, som legger til at ingen av nøttene i butikken er tilsatt konserveringsmidler, sulfitter eller andre tilsetningsstoffer.

Gjentatte studier har vist at inntak av nøtter gir redusert forekomst av en rekke sykdommer, deriblant hjerte-og karsykdom og kreft.

FOR Å HINDRE at nøttene blir harske handler de nøttene rett etter innhøsting og bringer dem til sitt eget kjølelager. I butikken ligger varene åpne i disken, men her er «turnover» så rask at nøttene sjelden blir liggende mer enn en dag eller to. Hun anbefaler kundene å oppbevare nøttene mørkt og kjølig når de kommer hjem.
– Det er mange som blir overrasket når vi forteller at nøtter bør oppbevares i kjøleskapet, gjerne i en glassbeholder. Unngå å oppbevare dem sammen med ting som lukter sterkt, da nøtter tar til seg lukt. Noen nøttetyper kan man også fryse ned, for eksempel valnøtter og pekannøtter. Slik været har vært denne sommeren, er det nok mange som har merket at nøttene ikke holder seg særlig lenge, hvis de blir liggende i solsteken i en brødpose på kjøkkenbenken, sier Stine, og legger til; – Nøtter er en ferskvare, oppbevar dem derfor godt for best kvalitet lengst mulig.

NØTTER KOM SENT men godt inn i de norske kostholdsrådene. Siden 2011 har vi blitt anbefalt å spise en neve usaltede nøtter daglig. Gjentatte studier har vist at inntak av nøtter gir redusert forekomst av en rekke sykdommer, deriblant hjerte-og karsykdom og kreft. En studie publisert i tidsskriftet International Journal of Epidemiology (1) vurderte kosttilskudd og livsstilsvaner til middelaldrende og eldre voksne i Nederland. Forskerne fant ut at de som spiste nøtter hadde en redusert risiko for død av enhver årsak sammenlignet med de som ikke spiste nøtter i det hele tatt. De beste resultatene ble funnet blant gruppen som spiste 5-10 gram nøtter om dagen.

I EN SPANSK studie fra 2010 (2) slo nøtter olivenolje når det gjaldt evnen til å redusere metabolsk syndrom, en samling forstyrrelser i kroppens omsetning av næringsstoffer, mens en amerikansk studie (3) med 5000 deltakere viste at de som spiste fem eller flere porsjoner nøtter hadde lavere nivåer av betennelsesmarkører enn de som aldri spiste nøtter. I tillegg så man at de som erstattet rødt kjøtt, prosessert kjøtt, egg eller fint mel med nøtter, hadde signifikant lavere nivåer av disse markørene.

Man tar vare på egen kropp ved å spise litt nøtter hver dag!

VALNØTTER er blant de nøttene som oftest trekkes frem som helsebringende. Valnøtter er rike på flerumettede fettsyrer og alfalinolensyre (ALA), som er en plantebasert omega 3-fettsyre. En studie som fulgte 58 000 kvinner (4) viste at de som spiste to porsjoner med valnøtter i uken reduserte risikoen for å utvikle type 2-diabetes med 21 prosent. Studier på mus (5) antyder at valnøtter og valnøttolje også har evnen til å bremse utviklingen av prostatakreft.

TILBAKE HOS NØTTEBLANDEREN er også Stine Svendheim opptatt av helsefordelene ved å spise nøtter. – Man tar vare på egen kropp ved å spise litt nøtter hver dag! De inneholder sunt fett i form av naturlige oljer, bidrar til å forebygge flere sykdommer og forlenger det sunne livet, sier Stine, og legger til at frø også er veldig helsebringende.
Også spesialistforretningens kunder er opptatt av helseeffektene. – Mange ønsker at nøttene skal være rå, og jeg er enig i at det er den aller beste og sunneste måten å spise nøtter på. Ellers tørrister vi også nøtter selv, og vi kan derfor garantere at de ikke er tilsatt smør eller olje. I dagligvaren vil du ofte se at ristede nøtter er svært oljete på grunn av at ekstra fett er tilsatt, da man ønsker å tilføre mer smak og kanskje øke vekten, forteller Stine, som også tilbyr nøttesmør laget på stedet.
– Vi lager nøttesmør av mandel, cashew, pistasj, peanøtt og hassel her i butikken, sier Stine, og demonstrerer hvordan en pose nøtter på nesten magisk vis blir til glinsende, mykt nøttesmør. Noen kunder lager også nøttesmøret sitt selv. De kjøper større kvanta nøtter i butikken, og kjører dem i en kjøkkenmaskin med knivblad helt til fettet trekkes ut. – Nøttesmøret kan brukes i kaker, smoothier, iskrem eller som pålegg på brødskiven. Sunnere smør får du ikke, avslutter Stine.

Les også Slik blir nøttene sunnest og nøttedyrking i Norge.

Nøtteblanderen AS
Drives av eier Zakaria Ajjaji (31) og daglig leder Stine Svendheim (27).
Spesialistforretningen opprettet virksomheten i 2016, og har fokus på nøtter, frø og tørket frukt. Nøtteblanderen holder til på to lokasjoner i hovedstaden; Grønland og Frogner, i tillegg til nettbutikken notteblanderen.no
Referanser:
1. Van den Brandt PA, Schouten LJ. Relationship of tree nut, peanut and peanut butter intake with total and cause-specific mortality: a cohort study and meta-analysis. The International Journal of Epidemiology (2015).
2. Salas-Salvado J et al. Effect of a Mediterranean Diet Supplemented With Nuts on Metabolic Syndrome Status. Arch Intern Med/JAMA Internal Medicine (2008).
3. Z. Yu, et al. Associations between nut consumption and inflammatory biomarkers. American Journal of Clinical Nutrition (2016).
4. Pan A, et al. Walnut Consumption Is Associated with Lower Risk of Type 2 Diabetes in Women. Journal of Nutrition (2013).
5. Kim, H. et al. Prostate Tumor Growth Is Slowed by Walnut Diets Through Altered IGF-1 Levels, Energy Pathways, and Cholesterol Metabolism. Journal of Medicinal Food (2014).

Flere artikler