Helse

Slik blir nøttene sunnest

En håndfull nøtter om dagen bør vi alle spise. Men hvordan kan vi få mest ut av helsegevinsten?
Nøtter

VELG GJERNE RÅ eller skånsomt ristede nøtter, og begrens saltede varianter ristet på høy temperatur i billig olje. Høy temperatur kan redusere næringsinnholdet, påvirke fettsyrene negativt, og gi kortere holdbarhet.

PÅ LINJE MED belgvekster, frø og korn inneholder nøtter fytinsyre, som er enzymhemmende, og derfor kan gjøre at noen opplever det som vanskelig å fordøye. Fytinsyre svekker også opptaket av ikke-hemjern (jern fra planteriket). Det kan derfor være lurt å innta brødvarer og annen bakst, samt bønner, linser, frø – og i dette tilfellet nøtter – sammen med vitamin C-rike matvarer, og ikke drikke kaffe og te til måltidene.

DU KAN OGSÅ bløtlegge nøttene for å gjøre dem lettere å fordøye. Legg da nøttene i vann tilsatt en teskje salt per kopp med nøtter. Hvor lenge de bør ligge avhenger av type, fra cashewnøtter som kun trenger 2-4 timer, til mandler, valnøtter og hasselnøtter som gjerne kan ligge over natten. Skyll nøttene grundig.

TØRK NØTTENE i en tørkeovn/dehydrator til de har fått tilbake sprøheten. Det kan ta inntil 24 timer avhengig av type, så sjekk nøttene jevnlig. Du kan også legge dem på rist i stekovnen på laveste temperatur. Snu nøttene noen ganger, og sørg for at de ikke ligger oppå hverandre.

SPIS GJERNE nøttene så snart som mulig, eller oppbevar dem mørkt og kjølig.

Nøtter er sunnest med skallet på. Les mer i saken Sunnest med skall på.

Flere artikler