Råvarer

Rødkål

Rødkål får et ekstra fokus når jula nærmer seg. Men denne fargerike og sunne råvaren er god til mye mer enn ribbe. Bruk den hele året!
Rodkaal Julemat

VI BØR SETTE rødkål oftere på menyen, fordi den er rik på vitamin C og K og fordi den inneholder folat. Den sterke fargen indikerer at den også er rik på sunne plantestoffer som antioksidanter, nærmere bestemt antocyaniner. I likhet med flere andre grønnsaker øker innholdet av antioksidanter i rødkål ved varmebehandling. I tillegg til å være næringsrik er rødkål kalorifattig og en billig og god råvare. Rødkålen tåler klimaet vårt godt, og er egnet til både dyrking og langtidslagring.

DET ER FORSKJELL på å lage rødkål til en stor julemiddag og koke inn en liten porsjon til en vanlig middag. Vi gir deg oppskrift på begge, i håp om at du ikke glemmer dette sunne tilbehøret resten av året og lager den selv i stedet for å kjøpe ferdigposer. Mange velger å ha eplebiter eller revet eple i rødkål. Smakene passer godt sammen, men vi bruker heller eplesaft enn biter eller revet eple. Rødkålen blir litt “lekrere” da, synes vi. Noen bruker også kjøttkraft i kålen, det er heller ikke nødvendig. Det er som regel nok kjøttsmak i den maten rødkålen skal serveres til. Rødvin gjør rødkålen ekstra god, men denne væsken kan godt erstattes med vann. Du kan også smake til rødkålen med portvin. Kok en stor gryte når du først er i gang, bare gang opp oppskriften, så har du god, hjemmelaget rødkål hele jula igjennom.

RØDKÅL PASSER IKKE bare til svin, men også veldig godt til stekt andebryst, særlig hvis du lager disse med en saus basert på appelsin. Rødkål har en noe bitter smak, og derfor passer den sammen med søtere råvarer som appelsin eller eple. Rødkål kan du også servere til hjemmelagde kjøttkaker, middagspølser, nesten alt vilt, kalkun og gås. Som et tilbehør og en smaksforsterker, kan du lage mer smakfulle varianter ved å ha i mer av ingredienser som setter mye smak.

DET ER ENKELT å kjøpe en pakke med ferdig rødkål. Den er ikke noe galt med denne, dyr er den heller ikke, men smaken er virkelig en helt annen enn den hjemmelagde, det er næringsinnholdet også.

Her er oppskrift på rødkål til åtte personer, og en mer krydret variant til fire personer.

Flere artikler