Råvarer

​Løpstikke

Den aromatiske urten er så sterk på smak at lite blad holder. Men tørker du den er det enn helt annen sak.
Lopstikke 25

Løpstikke er en urt med svært kraftig aroma. Vi har lenge hatt en stor plante i hagen og kun brukt noen ganske få blader inntil noen fortalte oss at den bør tørkes. Det gjorde hele forskjellen, og nå kan vi si oss enige i at den minner om buljong. I rå tilstand synes vi den er for dominerende, litt kvalmende faktisk, men tørket er den kjempegod! Tørkete blader kan brukes som erstatning for smaken buljong. Vi mennesker har et forskjellig smaksregister. Noen reagerer veldig negativt på koriander, andre elsker denne smaken. Antagelig er det slik med løpstikke også. Noen kan smake et lite blad i en stor suppegryte, og da ikke med glede, mens andre ikke reagerer i det hele tatt.

LØPSTIKKE har fått en ny mening for oss etter at vi begynte å tørke den. Hvorfor har ingen fortalt oss det før! Nå på høsten er den ikke så spennende å tørke som på våren, når lysegrønne skudd skyter i været. Så vent med å høste til det blir vår igjen. Klipp dem da nede ved roten og heng dem et egnet sted til de er helt tørre. Smuldr bladene over et papirark med rene fingre, lag en trakt og hell innholdet på tette glass med lokk. Oppvar glassene mørkt. Løpstikke passer godt til retter med fet fisk, kjøtt, supper og i en kopp med varmt vann som te.

PÅ FOLKEMUNNE blir løpstikke kalt stutgras og regnes som et afrodisiakum for både mennesker og husdyr - altså en kjærlighetsurt. Før i tiden ble urten spist for å øke elskovslyst og et bad i løpstikkeuttrekk ble sagt å øke tiltrekningskraften på det andre kjønn. Urten har også medisinske egenskaper og kan fungere som et styrkemiddel for fordøyelsessystemet, som behandling for betennelser i urinveiene og urten skal også lindre menstruasjonsmerter.
Du kan lese mer om løpstikke på rolv.no
Kilde: Rolv Hjelmestad

Her finner du suppeoppskrift med løpstikke; sommersuppe og i artikkelen Grønn kraft kan du lese mer om urter.

Flere artikler