Kyllingfotter bredde Web
Helse

Føtter for helsa

Mat er et globalt anliggende, og med rikelig tilgang på informasjon gjennom alle kanaler lærer vi av hverandre. Forskjellige råvarer kan ha en annen lokal betydning for ett folkeslag enn et annet. Som føtter fra fjørfe.

Kyllingføtter er vanlig kost mange steder i verden, men så godt som ubrukt og undervurdert her. Unntaket er innvandrere som kjøper frosne føtter i sine butikker, og stjerne-restauranten Maaemo som har skinnet fra økologiske kyllingføtter på menyen. I Syd-Afrika forveller de dem, drar av skinnet og griller dem, i Mexico spiser de gjerne skinnet også. I Kosher mat er føttene hovedingrediensen i kyllingsuppe, mens i Korea grilles eller stekes de og serveres med sterk chilisaus.

I KJØTTDISKER i utlandet ser vi dem hele tiden. Hvorfor finner vi dem ikke oftere her? Svaret fra butikkene vil nok være at ingen etterspør dem. Det vil vi gjerne bidra til å gjøre noe med, fordi vi er overbeviste om at den næringen disse føttene representerer er like nødvendig for oss her i nord som for folk på andre kontinenter.

Kollagen og gelatin er blitt populære kosttilskudd, men vår agenda er at det er mye bedre å spise mat som inneholder det kroppen trenger enn å ta tilskudd.

Kanskje, siden vi ligger helt på topp av statistikken når det gjelder beinskjørhet og leddplager, er det nettopp kollagen fra hønseføtter vi kunne trenge mer av? Kollagen og gelatin er blitt populære kosttilskudd, men vår agenda er at det er mye bedre å spise mat som inneholder det kroppen trenger enn å ta dette som tilskudd. De fleste leger og kostholdseksperter vil være enige at tilskudd er noe som bør brukes av syke, ikke friske mennesker. Derfor kyllingføtter, en råvare vi må slutte å eksportere til Kina, som er den største importøren og distributøren av slike føtter, men heller bruke dem selv. Det er ikke mange år siden Kina importerte over 420 000 tonn med kyllingføtter fra over 30 land!

JEG HAR SPURT en jeg kjenner fra Filippinene om hun vet hvorfor de spiser disse der hun kommer fra, men hun aner ikke. Smiler og sier at de stort sett spiser alt som spises kan fordi de må, at det ikke er vanlig der hun kommer fra å kaste mat som kan spises, og at tilberedt riktig er de dessuten en delikatesse. Pen hud, pent hår, sterke negler og lite eller ingen beinskjørhet i befolkningen skyldes sikkert andre faktorer også, men høyt inntak av helende næringsstoffer som blant annet kyllingkraft og knasking av brusk fra særlig høner bidrar med viktig næring kroppen trenger.

Mineraler, fettstoffer, aminosyrer, glykoproteiner og andre forbindelser som stimulerer fordøyelsen og virker avgiftende og som styrker muskler og skjelett.

KRAFT FRA KJØTTBEIN og hønseføtter inneholder gelatin, som er delvis nedbrutt kollagen. Gjennom historien har gelatin vært høyt skattet for sine helbredende egenskaper og blitt brukt som helende eliksir mot alt fra hud-og leddproblemer til fordøyelsesplager og infeksjonssykdommer. I våre dager brukes det også innen plastisk kirurgi, både ved brannskader og til mer forfengelig omgang med kniver og sprøyter. Ikke å forglemme at det er en ingrediens i tusenvis av dyre hudkremer. Men, som vi har lært; den virkelige skjønnheten kommer innenfra. Og da tenker vi ikke på et edelt sinn, men den næringen kroppen trenger og som den får fra maten vi spiser.

Kina importerer over 420 000 tonn kyllingføtter fra over 30 land.

KOLLAGEN er det viktigste proteinet i bindevev hos mennesker og dyr. Det er det mest vanlige proteinet i vev fra pattedyr, og kan utgjøre rundt 25 prosent av de totale proteinene. Bunter av kollagen kalles kollagenfibre og er en viktig del av den ekstracellulære strukturen mellom cellene som støtter kroppens vev og brusk. Kollagen er den viktigste bestanddelen i brusk, leddbånd, sener, ben og tannbein. Det er også viktig i blodkar, og i hornhinnen og linsen i øyet. Sammen med mykere keratin er det viktig for hudens styrke og oppbygning av vev. Nedbrytning av kollagen ved aldring bidrar, som de fleste erfarer, til rynker.

NÅR VI SPISER mat som inneholder kollagen brytes dette ned til peptider (kjeder av aminosyrer) som absorberes og brukes aktivt av kroppen for å opprettholde brusk, bindevev og benvev. Mat som inneholder mye kollagen kan lindre leddsmerter knyttet til slitasjegikt. Det finnes noe forskning, men etter å ha googlet i flere dager kommer jeg igjen og igjen tilbake til de samme kildene som referer til hverandre. Jeg tror vi i denne omgang må nøye oss med å konkludere med at det er gode indikasjoner på at vi bør beholde flere kyllingføtter i Norge, gi forbrukere et tilbud, og begynne å benytte oss av dem.

Nedbrytning av kollagen ved aldring bidrar, som de fleste erfarer, til rynker.

Du kan drikke kraften som et kosttilskudd, som buljong, og vil antagelig etter noen uker merke forskjell på hår, hud og negler. Har du noen i din nærhet med leddplager er det like lett å sette over en gryte med kraft og prøve ut det, som å oppsøke en lege. Det skader i hvert fall ikke å prøve! Kyllingføtter er billigere enn mange medisiner og tilskudd.

EN STOR GRYTE med store, flotte kyllingføtter fra Hovelsrud Gård har putret og trukket i nesten tre dager. I forrige utgave av Ren Mat var vi på besøk på denne gården, og har med egne øyne har sett hvor rent, fritt og godt disse føttene har båret kyllingene rundt de dagene de fikk tildelt. Vi er ikke så tøffe at vi har sugd all kraft ut av dem, men vi har overvunnet det litt makabre synet av flytende føtter i gryta og latt varme og vann gjøre jobben.

Her får dere en innføring i hvordan dere også kan innføre egenkokt kraft av kyllingføtter i husholdningen. Vi kan ikke få sagt mange nok ganger hvor enkelt og nyttig det er å koke kraft. Gjør det til en av dine spesialiteter og del sjenerøst av din overflod til barn og barnebarn, eldre og venner. Be om kraftbein fra slaktere eller jegervenner, av all mat som kastes utgjør antagelig kraftbein en stor prosent.
Disse dyrene inneholder mest kollagen; kylling, geit, storfekjøtt, hjort og svin – spesielt beina, (de fire).
Bli en kraftfull matlager du også, kroppen trenger hver dråpe!

Mølleren Sylvia i Hegdehaugsveien i Oslo selger kyllingføtter fra økologiske kyllinger fra Hovelsrud Gård og fra Homlagarden. Spør din lokale slakter eller butikk om de kan skaffe dem! Innvandrerbutikker selger også føtter, men de er antagelig ikke fra økologiske kyllinger.

KOLLAGEN er en gruppe proteiner som utgjør hovedbestanddelen av nettverket av fiberdannende proteiner og polysakkarider som finnes i vevet rundt cellene. Samlet utgjør kollagen ca. 25 prosent av totalmassen av protein i kroppen. De finnes særlig i hud, knokler, brusk og sener. I kjøtt sees kollagenfibrene som de lyse, seige fibrene som gjør kjøttet vanskelig å skjære og tygge. Kollagen løses opp i svake syrer; derfor bør marinering av kjøtt inneholde noe syre. Når kollagen kokes får vi gelatin, som også kan brukes som limstoff. Kollagen består av tre langstrakte kjeder kalt α-kjeder, spiralisert rundt hverandre i en langstrakt trippelspiral. Hver av α-kjedene kan bestå av opptil 1000 aminosyrer med karakteristisk repeterende mønster av tre aminosyrer. Hver tredje aminosyre er glysin, den minste av alle aminosyrene. Mangel på C-vitamin gir ustabile kollagenmolekyler med skjørbuk til følge.
Eksponering for sol, røyking, miljøgifter, giftstoffer, stress og overdreven fysisk trening øker produksjonen av frie radikaler som kan ødelegge dine eksisterende kollagenlagre. Derfor anbefales idrettsutøvere å få i seg nok kollagen. Lav hormonproduksjon i overgangsalder hos kvinner, og aldring, reduserer også kollagenproduksjonen.
Kilde: Store norske leksikon

Her kan du lese mer:
theelliotthomestead.com... www.vitaminstuff.com/am... raypeat.com/articles/ar...

Flere artikler