Banner pressemelding

Vårutgaven: Plast

Hårene reiser seg på armene våre bare vi sier dette ordet. Plast. Likevel er det vanskelig å slutte. Er vi blitt avhengige? Samtidig er det relevant å spørre: Er all plast grusomt? I vårutgaven av Ren Mat sjekker vi ut både faren og verdien av plast.

BRUK ELLER KAST av plast er et av mange dilemmaer vi forbrukere møter hver dag. Pakker vi maten vår inn i plast, da holder den seg lengre og får mindre matavfall. Samtidig vil vi helst ikke bruke folie og poser. Så hva da? 

Plasten har infiltrert de fleste deler av livene våre og det av god grunn. Plast er praktisk. Det er lett. Billig. Hardt. Mykt. Ja, plastisk. Ikke desto mindre er det et oljeprodukt og olje er jo en av Norges viktigste råvarer? 

Kjemiker Alexander H. Sandtorv mener at plast er et mirakelmateriale. Vår faste spaltist, Erik Røed mener at plast er med på å pusse ut klasseskiller. Han sier det slik: – Knapt noe annet materiale har gjort mer for å likestille fattig og rik. 

Likevel snakker vi om plast med en viss avsky. Spesielt gjelder dette plast på avveie. Når plasten er der den ikke skal være, er skadevirkningene større enn vi aner. Plastsøppel, mikro – og nanoplast forsvinner i havet. Plasten siver også ned i jordsmonnet. Dyr gaper over noe de tror er mat – men som i virkeligheten er plast. Også vi mennesker får i oss store mengder plast, både via luften vi puster inn, maten vi spiser, vannet vi drikker – ja, det kan til og med være mikroplast i den deilige vinen vi unner oss på fest. Som om dette ikke er nok: Plasten finnes også i klærne vi har på oss. Disse putter vi jevnlig i vaskemaskinen. Mikroplasten tar nå den samme veien som skyllevannet - en skummel runddans. 

Omfanget av hvor store ødeleggelser plasten gjør kan vi ennå ikke dokumentere. Men hva skjer hvis vi ikke tar grep? I utvelgelsen av vårens meny i dette nummeret av Ren Mat har vi ved kjøp av råvarer, forsøkt å styre unna unødvendig emballasje. I tillegg har vi tatt hensyn til dyrtid. Likevel har vi satt sammen retter som piffer opp både smak, duft- og synssansen. 

OGSÅ I DENNE UTGAVEN AV REN MAT:

  • Økobonden Erlend Christoffersen fra Jakten på kjærligheten, røper ingenting om han har funnet den rette, men har ingen forkjærlighet for plast i landbruket. Finnes det alternativer?
  • Ull kan erstatte plast. Annette Schive forteller oss hvorfor og hvordan.
  • Gründeren bak Sulten-appen, kanskje mer kjent som Fattig student, Karen Elene Thorsen, har gode råd mot det å bruke plastredskap på kjøkkenet.
  • VM er over for denne gang. Kunne medaljene vært like fine i plast? Hanne Næss og Vincent Gartiser fra bedriften Plasteriet, vinner på gjenbruk av plastavfall. 

Vi i redaksjonen av Ren Mat har bare gjort et lite utvalg av reportasjer som omhandler plastproblematikken. Plasten i seg selv er allestedsværende og også temaet ser ut til å være utømmelig. 

Ren Mat nr. 55 er på vei ut til medlemmer og abonnenter. Og er i løssalg hos våre selvstendige distributører, Narvesen og utvalgte kiosker og butikker, fra 19. mars.

For spørsmål, ta kontakt på info@renmat.no.

Flere artikler