Barbro Raen Thomassen og Eva Kylland Verbum forlag
Kunstner og forfatter Barbro Raen Thomassen har gitt ut sin tredje bok; Dyrk og spis med glede – aktivistisk matbok med oppskrifter fra egen hage. Dette er ei annerledes kokebok med 79 vegetariske oppskrifter og ei med kjøtt - alle bygd på ingredienser fra egen hage. Oppskriftene er testa på slekt og venner, og nydelig gjengitt med bilder av fotojournalist Eva Kylland. Oppskriftene følger årstidene, og de utgjør del to i boka. Første del inneholder etisk reflekterende tekster om «å spise ansvarlig, om kjøkkenhagen og det vakre som underliggende drivkraft for å forandre verden». Her er tanker om overlevelse, beredskap, å redde verden i egen hage, matdemokrati og praktisk dyrking. Pascale Baudonnel har vært en viktig inspirasjon for forfatteren som begynte å dyrke egne økologiske grønnsaker sammen med sin mann da de var studenter i Bergen rundt 1980. Det aktivistiske er ivaretatt med bilder av barnebarn med bestemors slagord som Leve meitemarken og Spis med årstidene. Siste del av boka er kulturhistoriske betraktninger over noen av de mest brukte grønnsakene. Matboka bygger på de to tidligere bøkene til forfatteren: Som liljene på marken – om å leve enklere (2011) og Jord og himmel om du vil (2019). Disse handler om visuell kunst, å dyrke sin egen mat og leve i nær kontakt med jord og himmel. I alle bøkene deler Raen Thomassen raust av sine erfaringer omkring økologisk selvdyrking med alt fra frøtyper til gjødsling, høsting, lagring og bruk. IBS