Julens mat er ofte rik på salt, umami og tradisjon – og krever viner med friskhet, saftighet og nok karakter uten å bli tunge. Her er tre økologiske og naturpregede rødviner som fungerer godt til klassisk julemat, og som alle kommer på glassflaske. Det er verdt å merke seg: vin på glass gir bedre beskyttelse av smak og kvalitet enn plastemballasje, særlig over tid.
Meinklang Farmlife Red
Varenr. 18941601 – Østerrike – 220 kr - BU
Økosertifisert rød blend på druene Zweigelt og St. Laurent, fra Meinklang som også driver biodynamisk, med allestedsnærværende innslag av kyr, dyr og egen gjødselkrets. Dufter av røde og søte mørke bær, litt brødskorpe, søtlig støv/melis og hint av salt og krutt. Et lite hint av spontansnert.
Fresh og saliverende inngang, noms og supersaftig munnfølelse, nesten saltsyrlig stil med ganske konsentrert frukt. Saliverende og syrligsøt utgang med deilig mørk ettersmak, lett tindrende syre og hint av nellik (!).
Spontangjæret og har ligget 10 måneder på stål. Skrukork. Prøv gjerne til jule-bruschetta med tomatpuré og vellagret Edamer, pinnekjøtt og torsk.
Niepoort Drink Me Nat Cool Tinto 2024
Varenr. 10106901 – Portugal, Bairrada – 215 kr
Miljøsertifisert produksjon, denne rødvinen er fra et sideprosjekt hos portvinsprodusenten Niepoort. Spontangjæret og lagret 9 måneder på sement. Brilliant lys rød farge. Dufter av mørke bær med hint av solbær og einer (!), samt salt kjøtt. Innbydende duft.
Lett og saftig inngang, mørk aroma over smal saftighet som kan minne om krekling. Passer til lyst kjøtt og svin.
Gulp Hablo Garnacha 2022
Varenr. 17139701 – Spania – 190 kr. BU
Øko- og biodynamisk sertifisert naturvin på 100 % Garnacha. Avstilket og gjæret på stål. Ikke la deg skremme av navnet! Mild på duft, hint av raspet sitrus, noe nyperose/nypesuppe, søte røde bær, og hint av mandelessens og tørr papp.
Bløt og mineralsk, morellaktig aroma i ganen, slank frukt med pen konsentrasjon og stramhet. Mineralsk, lett saliverende og samtidig lett tørrende munnfølelse. Søt og mørk ettersmak. Passer til torsk, risottoer, saltkjøtt – og kanskje pinnekjøtt. Smaksrike, men ikke for fete retter.




