Å ikke sløse med vann er en god ting, enten det er vanningsforbud eller ei. Men hva med spirer og nyplantede grønnsaker som trenger vann? Her er det lurt å tenke smart.
JORDDEKKE holder på fuktigheten. Vann godt, og legg gressklipp, løv, halm, tang rundt plantene – det du har tilgjengelig. Jorddekke holder på fuktigheten og varmen i jorda, bekjemper ugress og gir næring - et kinderegg!
VANN TIDLIG på morgenen eller sent på kvelden for å redusere fordampning. Når du først vanner, vann heller skikkelig godt og sjeldnere, enn lite og ofte. Det bidrar til god rotvekst.
FORSTÅ HVA som trenger vanning. Spirer og nyetablerte planter trenger vann, men en godt etablert bærbusk eller staude gjør vi heller en bjørnetjeneste ved å vanne (med mindre det er innmari tørt). Vi vil lære plantene å strekke røttene ned, ikke opp. En fiberduk på nysådde bedd bidrar også til å holde på fukten, men obs: fiberduken må ligge inntil jorda.
DYRK I HUGELBED. Et hugelbed lages av halvnedbrutte gamle trestokker, løv, planterester, kompost, og så videre. Nøkkelen er de gamle trestokkene som fungerer som vannlagre. Søk opp metoden på nett.
SAMLE REGNVANN. Ha kar eller bøtter stående ute for å samle regnvann.
PÅ FERIE? Om du ikke har en snill nabo som kan vanne, og du har en kjøkkenhage med grønnsaker som trenger vann kan det være lurt å investere i et vanningsystem med dryppslanger. Koble til en tidsinnstiller og still inn på vanning morgen eller kveld en times tid.
DIY VANNESYSTEM. Har du en liten kjøkkenhage kan du lage vanningsstasjoner av tomflasker. Lag et lite hull i korken. Sett en q-tips i hullet, skru på korken og fyll flasken med vann. Med solid teip fester du en pinne til flasken. Sett flasken opp ned i beddet nærme der du vil tilføre vann, slik at q-tipsen er noen centimeter over jorda - du har nå laget ditt eget dryppvanningssystem.