Helse

5 tegn på ultraprosessert mat

Synet kan bedra. En fristende kake er kanskje ikke så appetittelig om vi ser nærmere etter. Men hva skal vi se etter?
UP KAKE FOTO NADIN MARTINUZZI
Lange, ugjenkjennelige ingredienslister er et kjennetegn på ultraprosessert mat.


1. Ingredienser du ikke kjenner igjen

Et sikkert kjennetegn på ultraprosessert mat er at den ofte inneholder ingredienser vi ikke har hjemme på kjøkkenet. Ingrediensene er ofte utvunnet fra en råvare, for eksempel hydrogenert plantefett eller gluten. Typisk er også kunstige, laboratoriefremstilte ingredienser. Det kan være smaksforsterkere, fargestoffer, emulgatorer, konsistensmidler, stabilisatorer eller aromastoffer, eller ekstrakter fra råvarer som vegetabilske oljer, fett, proteiner, og karbohydrater som sukker og stivelse.

2. Ikke «hel» mat

Ultraprosessert mat skiller seg fra «hele» råvarer ved at det er acellulært; det vil si at nesten alle celleveggene i maten er ødelagt (ofte opp mot 100 prosent). Dette gjelder for eksempel poseprodukter hvor innholdet er i pulverform, kjeks, sukkerholdige drikker, nudler, osv. Acellulær mat vil utsette fordøyelsessystemet vårt for en så stor konsentrasjon av næring ulikt noe av det vi har opplevd gjennom vår evolusjon. Denne høye næringskonsentrasjonen vil blant annet føre til en langt større blodsukkerstigning hvis maten inneholder karbohydrater, og kan samtidig mate bakterier i tynntarmen i større grad, der vil vi helst ikke vil ha så mye bakterier. Dermed mates bakteriene i tykktarmen i mindre grad, hvor vi vil ha mange bakterier.

Nesten alle celleveggene i maten er ødelagt.

Råvarer er cellulær mat som betyr at celleveggene er intakte. Celler med intakte cellevegger vil som regel gå ufordøyd gjennom tarmen helt ned til tykktarmen hvor tarmbakteriene dine spiser dem. Når du tygger maten så ødelegges en varierende mengde av celleveggene, og det er dette som lager lyd når du tygger (tenk et eple). Dette fører til at innholdet i cellene (næringen) blir tilgjengelig. Når maten ankommer tynntarmen din blir næringen fra de ødelagte cellene absorbert, mens de intakte cellene svulmer opp. Fordøyelsen og absorpsjonen går derfor jevnt og sakte. Slik har det foregått i millioner av år, og vår fordøyelse er derfor tilpasset cellulær mat.

Bli abonnent innen 22. september og få med et handlenett i økologisk bomull sammen med din første utgave av Ren Mat.


3. Ingen råvarer på topp i ingredienslisten

Ultraprosesserte matvarer inneholder ofte fem ingredienser eller mer, men sjeldent er en råvare oppført som en av de første ingrediensene. Disse er heller mel, sukker, vegetabilske oljer, stivelse og så videre. Merk at kjøttprodukter kan inneholde kjøtt som en av de første ingrediensene, men likevel være et ultraprosessert produkt.

4. Ofte laget industrielt

Ultraprosessert mat skiller seg fra annen prosessert mat ved at disse produktene er utviklet for å være lønnsomme; de er basert på billige ingredienser, har lang holdbarhet, er lette å tilberede og innta, og de er smakfulle – og dette krever ofte en industriell produksjonslinje.

5. Kraftig markedsføring

Ultraprosesserte matprodukter er gjerne «merkevarer» som det brukes store summer på å reklamere for. Om det er ferdigpizza, potetgull, kjeks, brus, posesupper, kyllingnuggets, smågodt og masseproduserte, plastpakkede bakervarer. På pakken kan det være påstander som «mindre sukker», «fullkorn», og «uten palmeolje», dessuten være markedsført mot barn.

Bli abonnent innen 22. september og få med et handlenett i økologisk bomull sammen med din første utgave av Ren Mat.
Teksten er basert på utdrag fra artikkelen Hva er ultraprosessert mat, og hvordan skal man forholde seg til det? av Johanne Haneberg og Kristian Watvedt, som du kan lese i høstutgaven av Ren Mat nr 45, og Ren Mat podkast, episode #7 Ultrabearbeidet og ultrausunt?

Flere artikler