Den quinoaen som vi kjøper i Norge kommer som regel fra Bolivia og Peru. Der vokser plantene på rundt 4000 meters høyde og tåler godt det hardføre og tørre klimaet på høyslettene. På syv år er eksporten herfra åttedoblet, fra 5000 til 40 000 tonn. Disse to landene står i dag for 90 prosent av produksjonen og dekker 80 prosent av verdensmarkedet. På samme antall år er prisen tredoblet, hvilket betyr at ikke bare folk i Andes, men hele verden nå begynner å se verdien i dette lille frøet.
VI MENNESKER kan ikke overleve på ett eneste næringsmiddel, men hvis vi måtte velge hadde quinoa vært det beste alternativet, blir det sagt. Åsa Lindeblad, kvalitetssjef hos Saltå Kvarn, har reist til Sør-Amerika for å se med egne øyne hvor dette vidunderfrøet kommer fra. – Vi kjøper denne råvaren fra et kooperativ i Bolivia som består av over 1200 dyrkere, forteller hun. – For 30 år siden forsto befolkningen her oppe på høysletten at de måtte gjøre noe. Flere og flere flyttet til storbyene og råvaren de hadde mest av, quinoa, hadde ingen verdi bortsett fra for de lokale familiene der frøene inngikk som en stor del av kostholdet. De begynte med en enkel ”fabrikk” der de vasket bort saponinene, et naturlig såpestoff som gir en bitter smak, men som beskytter planten mot skadedyr. Da fikk de sving på salget til gruvearbeidere i området og produksjonen vokste. I 1998 bygget de et større og bedre anlegg, og i dag eksporteres over 90 prosent av frøene, som fremdeles for det meste høstes for hånd. All quinoa som kooperativet selger er økologisk, dyrket på samme vis som generasjoner før dem har gjort, forteller Åsa.
En fremtid sådd for tusen år siden” sa FAO og utnevnte 2013 til å være det internasjonale quinoa-året.
GJENNOM DENNE satsingen på en lokal råvare har de klart å stanse utflyttingen, og kooperativet har kunnet hjelpe til med bygging av skoler og helsestasjoner. – Ved siden av kjernevirksomheten driver kooperativet også andre prosjekter, forteller Åsa. – Ett prosjekt er drevet av bare kvinner som ser på andre mulige inntektskilder. Jeg har sett hvor viktig lamaene er for dem. Gjødsel spres over quinoamarkene, de spiser kjøttet og bruker ull fra dyrene til garn og tekstiler. Kvinner strikker luer, gensere og sjal som de selger. De har også etablert en internettkafé som gir undervisning i data. På anlegget har kooperativet bygget opp et laboratorium der de stadig tar prøver av frøene. De er utrolig stolte av hva de har fått til, forteller Åsa, – samtidig som de lever med en uro for at vesten ikke skal verdsette varene de byr på. Dette er lett å forstå for meg som med egne øyne har sett hva de har bygd opp. Uten eksport går det ikke rundt, de har satset mye og vil så gjerne bli boende i sitt vakre Altoplano, sier Åsa.
Den hvite er litt beskere, mens sort og rød mer nøttaktig.
Quinoa betyr moderfrøet og stammer opprinnelig fra områder i Andes. Her har planten vært dyrket i mer enn 6000 år og alltid spilt en viktig rolle for inkafolket. Da spanjolene invaderte landet deres ble de nektet å dyrke og spise quinoa. Inntrengerne mente frøet gjorde dem sterke. I moderne tid har NASA kastet sine øyne på frøet, fordi det med sin rike sammensetning av nødvendige næringsstoffer kan være interessant å gi til dem som skal tilbringe lang tid ute i rommet. Det finnes mange ulike sorter, men vanligvis skiller vi mellom hvit, sort og rød. Den hvite er litt beskere, mens sort og rød mer nøttaktig. Det går fint å blande dem, næringsinnholdet er ganske likt.
BIOFORSK Økologisk på Tingvoll gjorde et forsøk på å dyrke fire sorter quinoa i 2013 for å undersøke potensiale i Norge. Det ble sådd hvite, røde og svarte frø fra importerte matfrø med opprinnelse fra Sør-Amerika. De svarte frøene spirte bra, planter og kolber ble store, men frøene rakk ikke å bli modne. De hvite og røde frøene spirte ikke, hverken ved første såing i mai eller andre såing i juni. I tillegg ble det sådd frø selektert fra utprøving i Danmark som har pågått i 10-15 år. Disse frøene spirte bra, men planter og kolber ble små. Frøene ble modne, men en periode med regn gjorde skade på avlingen. Quinoaen vil helst ha det tørt den siste tiden før de høstes. Med den viten og erfaring som til nå er oppnådd mener forskerne likevel at quinoadyrking i Norden har et potensial.
Heramb gård på Ringsaker har dyrket quinoa i Norge siden 2013 og er den eneste produsenten vi kjenner til i landet. Til tross for at dette lille frøet tilsynelatende har bedre vekstforhold i andre land, kan det være mulig å dyrke det under vår himmel også.
Quinoa er sunt!
- Frøenes gunstige protein- og fiberinnhold bidrar til viktig næring og god metthetsfølelse.
- Frøet inneholder mer jern enn animalske produkter, dessuten magnesium, kalsium, fosfor og folat. Frøene er glutenfrie, noe som gjør dem lette å fordøye. De inneholder også antioksidanter i form av vitamin E.
- Quinoa er en fullverdig proteinkilde som inneholder alle de essensielle aminosyrene vi mennesker ikke kan lage selv. Dette gjelder spesielt aminosyren lysin. Proteiner er bygd opp av aminosyrer, både essensielle og ikke-essensielle. Siden vi ikke kan produsere de essensielle aminosyrene selv må vi få dem tilført via kosten. Ris, linser, erter og bønner er alle gode proteinkilder, men quinoafrøet inneholder alt vi trenger. Derfor er det lurt å spise bønner og linser sammen med quinoa, da får du en tilfredsstillende proteinkvalitet på måltidet uten, eller med lite animalske produkter.
Tilberedning av quinoa
- Quinoa er vasket fri for saponiner før de pakkes for eksport, men skyll dem likevel i en sil før koking.
- Magisk punkt i tilberedning av quinoa er etter ca 12 minutters koking. Da åpner frøene seg. Sett lokk på gryten og ta denne av varmen. La den stå noen minutter, quinoaen absorberer det gjenværende vannet og er ferdige etter noen få minutter.
- Quinoa smaker ikke så mye, men har en god konsistens og tar smak av maten den serveres med eller til. Vil du tilføre andre smaker kan du enten gjøre det ved å steke dem så vidt i god olje sammen med f. eks. hvitløk og løk før du heller på vann. Eller du kan steke dem etter at de er kokt sammen med finhakket løk og hvitløk i raps- eller olivenolje.
- Avkjølt passer de godt i salater.
- Quinoa spirer veldig raskt, etter bare 12 timer har skallet myknet og du kan bruke dem rå i salater. Ukokt inneholder de tre ganger mer proteiner og fibre enn når de kokes.
- Du kan ”bake inn” quinoa i nesten alle retter. Supper og omeletter, brød (ikke mer enn 30 %) og pizzaer, eller servere frøene alene som tilbehør til både kjøtt og fisk.
Les mer om forsøkene på Bioforsk her, og rapport her. Sjekk også ut Norsk Quinoa fra Heramb gård.