Dirty forrett

2 - 6 pers
Dirty Forrett

De fleste av oss kan bare drømme om å lage mat som de gjør på restauranter som Noma og Maaemo. Men deres bruk av råvarer har inspirert! Vi har laget “jord”, i dette tilfellet stekte brødsmuler og quinoa. Resultatet ble en smakfull og ganske så mektig liten rett, kanskje en forrett, med linser, quinoa og sellerirot. 

1 dl sort eller rød quinoa
1 ½ dl belugalinser
1 liten sellerirot
1 sjalottløk
fløte
vann (eller kraft)
2 skiver mørkt rugbrød
(trøffelolje)   
olivenolje
smør salt og pepper 

  • Skjær tynne skiver av brødet og tørk dem helt i ovn eller brødrister. Knus dem fint i kjøkkenmaskin, med stavmikser eller i en morter. 
  • Skrell og bak selleriroten mør i biter i ovnen. Sett over quinoaen også mens du er i farta. Den skal koke ca. 12 min og skylles før du har den i gryta. Hell av vannet og sett den tilbake på platen så all væske fordamper. 
  • Bruk stavmikser på sellerien og spe med fløte, mens du lager en helt slett og ikke for fast puré. Smak til med salt og trøffelolje, hvis du har, eller litt olivenolje.
  • Varm opp en gryte. gjerne en jerngryte med lokk, og rist litt grovstøtt pepper i tørr panne til det begynner å ryke. Ha i en god slump varmpresset oliven- eller rapsolje, eller bruk kokosfett og tilsett finhakket sjalottløk. La det surre litt. Ha i skylte belugalinser og la det surre en stund til under omrøring. Ha på ca. 2 dl varmt vann eller kraft, sett på lokk, skru ned varmen og la linsene putre seg møre. 
  • Ha quinoaen og brødsmulene i en varm stekepanne med rikelig med smør og olje. La det stå og surre en stund mens du snur og vender på det til det ser ut som jord. Pannen skal være god og varm, men pass på at det ikke svir seg.
  • Ha nye, små gulrøtter (eller store delt i staver) og det grønne på vårløk i en panne med smør og litt vann. Smørdamp dem til de er møre, men har god tyggemotstand. 
  • Når du har smaksatt de tre forskjellige ingrediensene du nå har i gryter og panne med salt og nystøtt pepper og gjestene er klare, legger du opp i glassene. Først sellerirotpure, så "jorden" og på toppen linsene.

Flere oppskrifter