Lagersalg Grønnsaker
Råvarer

Lagersalg av grønnsaker

På slutten av sesongen og vel inne i en ny må vi også spise opp det bonden dyrket i fjor. For å redusere matsvinn må vi alle gjøre vårt!

Det er høflig å spise opp maten, også de grønnsakene fra norske bønder som kanskje har sett sine aller beste dager – som helt på slutten av en lang vinter. Grønnsaker som poteter, kålrabi, rødkål, gulrot og selleri. Selv om de nye frister oss med sin struttende, ferske kvalitet er det mye godt vi kan lage av de gamle. Bruk dem i supper og gryter, lag fantastiske stuinger og salater av dem – uansett bruk dem selv om de kanskje ikke er så freshe på overflaten. Det er sant at næringsinnholdet er gått litt ned i løpet av vinteren og lagring, kanskje er smaken litt forringet også, men det er ingen unnskyldning for ikke å spise dem.

Dette er mat for mennesker, og uten for mye anstrengelse veldig god mat også. Bruk fantasien eller våre mange oppskrifter og sørg for at hvert kålhode eller sellerirot og kålrabi med litt tykt skall kommer til nytte. Hvis ikke vi kjøper dem tar ikke butikkene dem inn. Hvis ikke kjedene tar dem inn går de til dyrefôr – i beste fall. Antagelig blir de kastet, som så mye annen mat i dette landet som ikke blir spist. Matsvinnet skal ned, det skjer ikke uten vår hjelp.

Vi har samlet noen av våre favorittoppskrifter hvor grønnsakene kan brukes. Sommerlapskausen kan lages hele året og her brukes både nepe, kålrabi og gulrot. Rødkålsalat og gulrotsalat er nydelig tilbehør til både fugl, fisk, kjøtt og som vegetarrett. Forrige års grønnsaker passer også utmerket i en grønnsaksuppe, her finner du vår beste oppskrift.

Flere artikler