Intervjuer

Soppsanking for nybegynnere

Mette Alstad deler tips og triks om både soppsanking og nyttevekster på Instagram og TikTok. Nå er hun aktuell med boken «God soppjakt – En nybegynnerguide til soppsanking» hvor hun har samlet alt du må vite for å komme i gang med sankingen.
Sotriske og kantarell
Mettes soppkurv, full av kantareller og sotrisker.

– HVA ER DINE BESTE TIPS til nybegynnere som ønsker å begynne med soppsanking?

– Kom deg ut! Jo mer du leter, jo bedre blir du på å finne. Plukk opp sopp og se på dem. Lær deg hva du skal se etter for å skjønne hvilken sopp du har funnet. For eksempel har de aller fleste matsopper en hatt og en stilk. Under hatten har de én av fem strukturer: rør, skiver, ribber, pigger eller porer.

– Hva slags utstyr trenger jeg for å sanke sopp?

– Jeg anbefaler kurv og soppkniv, men du kanfint starte med et tøynett, en kjøkkenkniv og enmatpensel.

– Hvis jeg skal begynne med tre sopper som manikke kan ta feil av, hvilke anbefaler du og hvordan blir jeg kjent med dem?

– Steinsopp, kantarell og piggsopp. Alle tre er gode matsopper som er lette å lære seg og ganske letteå finne.

→ Steinsopp har rør under hatten (ser ut som en svamp) som blir olivengrønne etter hvert. Den harogså et hvitt årenett på stilken, som om den har tattpå seg en nettingstrømpe.

→ Kantarell er eggeplommegul og lukter nestensom aprikos. Den har ribber under hatten, som serut som tykke skiver eller rynker.

→ Piggsoppen er blek oransje til kremhvit og harpigger under hatten i samme farge. Den ligner littpå kantarell i formen, men er sprøere i soppkjøttet.

– Har du en absolutt favorittsopp?

– Jeg har mange, men svart trompetsopp er høyt på lista. Den smaker kraftig umami, men også ganske fruktig og er nydelig på pizza, i en kremet pastasaus, eller smørstekt til viltkjøtt. Den er også lett å tørke og smaker like godt etter tørking. Nam!

↑ Komiker og soppsanker Mette Alstad. Foto: Aud Bakken
HVEM Mette Alstad @mette.sanker
HVA Komiker og soppsakkyndig
HVOR Oslo


– Hvor er de beste stedene å finne sopp?

– Det kommer helt an på hva slags sopp du ønsker å finne. Hvis du ikke er så nøye, men gjerne vil fyllekurven med litt av hvert, er gammel blandingsskog med gran et bra utgangspunkt. Hvis du er på utkikk etter én spesiell sopp, må du finne ut hva slags habitat den soppen trives i, og så lete i det habitatet. Ellers er det greit å tenke på at tiden du leter på er like viktig som stedet. Det bør ha regnet en god del før du gåri gang med jakten. Hvis det er for tørt så kommerikke soppen.

– Hvordan kan jeg være sikker på at jeg plukker riktig sopp?

– Mengdetrening! Jeg liker å sammenligne sopp-sanking med bærplukking. De fleste av oss er aldri redde for om vi har plukket feil bær når vi plukker blåbær for eksempel. Den kunnskapen «bor» bare i oss, men vi har jo lært det en gang, og så blitt trygge på den lærdommen.

– Før du blir helt trygg kan du gå innom en sopp-kontroll i nærheten av der du bor. Du finner allesoppkontroller på soppognyttevekster.no. Du kanogså sende inn bilder til digital soppkontroll ellerspørre i grupper på Facebook.

– Hva gjør jeg med soppen når jeg kommer hjem?

– Mitt beste tips er å rense bort mest mulig rufs og jord før du putter soppen i kurven. Da har du en mye enklere jobb når du kommer hjem. Når du kommer hjem er det bare å sette deg komfortabelt, ta deg et glass med noe godt å drikke og begynne å finrense. Jeg finrenser gjerne foran TV-en eller med en pod-kast på øret. Skjær vekk alt som er dårlig og børst soppene rene.

– Hvis du skal spise soppen i løpet av de nærmeste dagene, kan du oppbevare dem i en bolle i kjøleskapet. Om du skal lagre den over lengre tid er det beste å enten tørke eller samkoke og fryse. Hvilken lagringsmetode som er best, kommer litt an på soppen.

Svart trompetsopp.
Blek piggsopp.

– Er det noen spesielt giftige sopper som det er lurt å kjenne til?

– Vi har noen sopper i Norge som er meget giftige, og som absolutt ikke skal spises. De fire dødelige er hvit fluesopp, grønn fluesopp, spiss giftslørsopp og butt giftslørsopp. I tillegg har vi noen små sopper som også er veldig giftige, som flatklokkehatt. Alle våre giftigste sopper har skiver. Derfor er den enkleste huskeregelen for nybegynnere å ikke plukke sopp med skiver.

– Ellers er det fint å vite at det ikke er farlig å ta på giftig sopp. Du må spise en bit for å bli dårlig.

– Har du noen tips til de som er usikre eller ikke helt føler seg komfortable med å gå alene i skogen for å plukke sopp?

– Hvis du er engstelig for å gå i skogen alene, anbefaler jeg å starte med å gå langs skogsveiene og heller ta små avstikkere. Mange sopp trives langs stier og skogsveier, så man må ikke gå i det tetteste krattet for å finne gull. Om du er redd for å plukke feil, så ta med deg flere beholdere slik at du kan sortere soppene i stedet for å blande alle sammen. Da kan du plukke med deg det meste og finne ut av hva det er når du kommer hjem. Og hvis du har funnet noe som er giftig, så har du ikke blandet det med det som er mat.

– Hva er den morsomste eller rareste opplevelsen du har hatt på en sopptur?

– Dette blir litt nerdete, men det var veldig sprøtt å finne en hel eng av sotrisker i fjor. Vanligvis finner jeg kanskje to eller tre sotrisker i løpet av en sesong, mens da fylte jeg en hel kurv. Tror jeg hadde to kilo sotriske til slutt. Det var magisk og kjempegøy.

Flere artikler