I DENNE VINTERUTGAVEN av Ren Mat utforsker vi ulike sider ved «saktelivet». Å få nok hvile er en forutsetning for at vi skal kunne fungere, både mentalt og fysisk, og her oppe i kalde nord gjør dette seg spesielt gjeldende vinterstid. At alt skal være så raskt og effektivt i hverdagen kan også gjøre at vi går glipp av noe viktig underveis.
Er vinteren så kald, mørk og lang at vi kan bli syke av den – eller handler det mer om at vi lever litt naturstridig i dagens samfunn? Vi tar en prat med permakulturist Jen McConachie som holder kurs i «wintering», og får gode tips til hvordan vi kan komme oss bedre gjennom vinteren ved å lære av naturen og lytte mer oppmerksomt til egne behov.
Ting vi eier kan bli mer verdifulle for oss ved at vi investerer litt tid i dem, og klær er et veldig naturlig sted å begynne. Klesreparatørene Hanne Næss og Marie Årsland Bruce gir oss en kjapp opplæring i hvordan vi kan fikse klær selv, synlig eller usynlig. De argumenterer for at reparasjon ikke bare er praktisk og pengebesparende, men også en rolig, nesten meditativ aktivitet – samtidig som vi skaper et dypere bånd til klærne våre.
Maten vi spiser kan også smake bedre hvis vi gir den litt tid. Vi lager derfor litt saktemat denne gangen. Noe lager nesten seg selv, mens noe må du engasjere deg mer i. Men uansett hvor god eller dårlig tid du har, så er det mulig å snike litt saktere mat inn i hverdagskarusellen – som vår deilige lammegryte med aprikos for eksempel.
OGSÅ I DENNE UTGAVEN AV REN MAT:
- Er «et rolig liv på landet» bare en illusjon? Økonomien er helt avgjørende, og Mathilde og Martin Buch Larsen på Bøtun gir et ærlig innblikk i hva småbrukslivet innebærer.
– Vi snakker med livsstilsinfluencer Malin Nesvoll om stresshormonet kortisol, og hvordan et for høyt stressnivå ga henne sår på hjertet.
– Frifor-gründer Simen Øian Gjermundsen forteller oss om hvorfor og hvordan vi bør bruke ordet «renvare».
– Er vintersåing et slags magisk konsept, eller kanskje bare helt naturlig? Mina Solbakken viser oss hvordan vi kan så frø midtvinters. Det er ofte bedre for både plantene og gartneren.
– Turbruket: Hildegunn Østigård og familien har skapt en oase av lykkelige dyr, friluftsopplevelser, foto- og matkunst ved Isfjorden i Romsdal.
– Og mye mer!
Ren Mat nr. 54 er på vei ut til medlemmer og abonnenter fra 2. desember, og i løssalg hos våre selvstendige distributører, Narvesen og utvalgte andre kiosker og butikker fra 11. desember.
For spørsmål ta kontakt på info@renmat.no
NB: Kampanjetilbudet på kr 390 gjelder frem til 20. desember.