Dyrk selv

Dyrk dine egne snittblomster

Har du helt gjennomsnittlig grønne fingre kan du selvfølgelig dyrke snittblomstene hjemme eller i parsellhagen! Mer kortreist blir det ikke, og å holde på i hagen er like bra for den fysiske som den psykiske helsen din. Her er fem tips til sorter enhver snittblomsthage burde ha.
Ekstra dyrk i doruller foto anette schive

Pyntekorg/Kosmos

Pyntekorg får lange stilker som gjør dem meget godt egnet til snitt. De tynne delikate bladene gir et luftig og naturlig preg til buketten. Blomstene er enkle å så; du kan vinterså dem, forkultivere dem innendørs en gang i april, eller så dem direkte utendørs på forsommeren. Klipp av blomster jevnlig, så holder du blomstringen gående gjennom hele sesongen.

Dufterter

Ikke bare lukter de godt, de er også svært enkle å få til. Legg frøene i bløt over natten og så dem direkte på vokseplassen. Eventuelt kan du forkultivere dem innendørs, for eksempel i en tom dorullhylse. Så snart faren for frost er over kan du plante hele hylsen ut i jorden. La duftertene klatre opp et gjerde, et espalier, en kvist eller en hyssing. Husk å plukke blomstene jevnlig!

Georginer/Dahlia

Dette er en av de desidert mest ikoniske snittblomstene, og de finnes i utallige former og farger. Du kan så dem fra frø, men det enkleste er å kjøpe knoller. Georginer kan forkultiveres innendørs fra mars/april. De tåler ikke frost, så vent med å plante dem ut til faren for nattefrost er over. Om høsten graver du opp knollene igjen og lar dem tørke litt. Oppbevar dem kjølig (men frostfritt) gjennom vinteren – og så er det på'n igjen neste vår.

Zinnia

Disse fargesterke skjønnhetene løfter enhver bukett. De finnes i mange ulike varianter, fra knæsj oransje eller rød til litt mer nedtonede lime- eller rosatoner. Så dem innendørs en måneds tid før du planter dem ut. Zinnia er en varmekjær vekst, så la dem stå i full sol. Jo flere blomster du høster, jo flere får du.

Løvemunn

En rank og høy blomst som er enkel å få til. Løvemunnfrø er bittesmå så det lønner seg å bredså dem for deretter å prikle dem. Fordel frøene så jevnt du kan utover jordoverflaten og la dem ligge – ikke dekk dem til med jord. Løvemunn tåler en del, og blir ofte stående lenge utover høsten, til glede for både oss og sesongens siste sultne humler.

Når du plukker snittblomster i egen hage er det best å ta dem inn enten om morgenen eller på kvelden. Klipp blomsterstilkene skrått av så du får et bredt kutt. Da tar de lettere til seg vann fra vasen du setter dem i.

Flere artikler