Soap 1509963 1280
Råvarer

Hjemmelaget såpe

Lager vi såpene selv har vi full kontroll på ingredienser, og i tillegg unngår vi unødvendig emballasje. Her er en oppskrift for nybegynneren.

Såper er litt som mat, det lages på kjøkkenet med forkle og kjøkkenredskaper, med et hav av oppskrifter å velge mellom. Imidlertid krever prosessen nøyaktig beregning av ingredienser og temperatur, vernebriller og en god dose tålmodighet, for såpelaging er også en kjemisk prosess.

Som førstereis såpelager er det lett å bli inspirert til å bruke alt fra kaffegrut og havregryn, til appelsinskall og urter. Siden såper nettopp er som matlaging og øvelse gjør mester, anbefaler vi likevel, klok av skade, å begynne enkelt og avansere etter hvert som man kjenner prosessen bedre.

Mindre emballasje- og plastforbruk, ingen kjemikalier til fordel for både hud og miljø er bonusen ved å lage hjemmelaget såpe. Ikke minst at vi kan variere ingredienslisten ut ifra hva vi har i skapet av typer fett og hva vi kan høste fra naturen der vi bor.

Mindre emballasje- og plastforbruk, ingen kjemikalier til fordel for både hud og miljø.

DENNE OPPSKRIFTEN ER for nybegynneren – en allsidig kroppssåpe med et nokså treffsikkert resultat. Den skummer godt, og tar vekk vond lukt selv etter en lang tur i skog og mark. Såpen er uten farge og duft, dette kan enkelt tilsettes om du ønsker. Denne oppskriften bruker plantefett, du kan også bruke dyrefett, som nyretalg, men bruk da gjerne olivenolje i tillegg – se tips i faktaboks. Lut kan du finne på Biltema, Felleskjøpet, Fargerike eller annen byggevarehandel. Det er også mulig å lage lut av aske fra bjørk og vann – vi har ikke prøvd dette selv. Oppskriften virker litt pirkete og presis på grammene, det er fordi det gjelder å være så nøyaktig som mulig. Sett frem ingredienser og utstyr før du starter.

Lykke til, og husk – såpelaging er som alle andre oppskrifter: vi kan følge den slavisk, men få noe ulikt resultat hver gang. Se på det hele som et artig eksperiment, og ikke gi opp om resultatet ikke blir akkurat slik du vil første gang.

432 gram olivenolje, gjerne extra virgin
185 gram kokosolje (ikke delfiafett)
88 gram lut, også kalt kaustisk soda eller natriumhydroksid
234 gram kaldt vann

UTSTYR

plastbolle og ei plastsleiv
kjele i rustfritt stål
stavmikser, ikke i aluminium
steketermometer
såpeform, f.eks. et rent og tørt Pringles-rør eller melkekartong
kjøkkenvekt, helst digital
glass- eller plastskåler til å måle opp ingrediensene
et kjøkkenhåndkle og en våt klut

FOR SIKKERHETS SKYLD

Vi anbefaler å bruke vernebriller og hansker til den kjemiske prosessen. Lut er etsende og er du uheldig å få lut på huden skal du skylle straks med mye vann, og ringer til giftinformasjon eller 113. Ikke bruk utstyr laget av aluminium, lut reagerer med dette.

  • Mål opp olje, og ha begge oljene i en kjele. Mål opp vann og lut i hver sin skål.
  • Sett oljene på lav varme på kokeplaten og rør jevnlig. Oljeblandingen skal bli ca. 50 grader.
  • Ta på vernebriller – nå er det klart for den kjemiske prosessen; hell lut i vann. Denne prosessen utløser varme, opp mot 80 grader. Finn et sted med god lufting eller gå ut, og unngå å puste inn blandingen. NB! Det er viktig at du heller lut i vann og ikke omvendt. En god huskeregel er «lut i vann går an, vann i lut – du må ut».
  • Bruk et steketermometer og følg med på temperaturen. Lutblandingen skal avkjøles til ca. 50 grader. Når begge blandingene er ca. 50 grader blandes de i bakebollen. Her er det viktig at blandingene er like varme, noen grader over eller under går fint.
  • Rør sammen til en jevn blanding med en plastsleiv. Bland deretter med stavmikseren til blandingen er tykk. Bruk et kjøkkenhåndkle for å unngå sprut. Blandingen skal være helt mikset sammen og bli så stiv at «den står av seg selv» – tålmodighet er en dyd her. Vil du ha i noen urter eller essensielle oljer e.l. blandes det inn til slutt.
  • Hell så blandingen over i såpeformen, Pringles-rør eller melkekartong. Dunk i formen for å slå ut luftbobler. La stå i romtemperatur i 18-24 timer med et håndkle rundt for langsom avkjøling.
  • Bruk en kniv til skjære opp formen. Del opp i passende såpestykker, og plasser på et brett. Nå skal såpestykkene tørke i minimum fire til seks uker, gjerne lenger. Konsistensen blir bedre over tid. Om du bruker firkantede former eller melkekartong må såpene vendes minimum annenhver dag. Bruker du rund form, som Pringles-rør trenger du ikke det, da kan stykkene settes på høykant og alle sider får luft.
  • Endelig er såpene klare til bruk. For best resultat bør såpene stå tørt mellom bruk slik at konsistensen bevares.
Dette er en oppskrift med såkalt kaldprosess og 5 prosent overfetting. Er du interessert i såpelaging finner du mye info på nett, som på Facebook-gruppen Såper og Miljø. Her finner du også tips til såpelaging med dyrefett. Vil du variere ingrediensene, anbefaler vi å bruke såpekalkulator, da ulike oljer har ulike egenskaper og tyngde. Tips: thesoapcalculator.com

Flere artikler