Podkast

Hør Ren Mat sin podkast der du hører på podkast, som Apple Podcasts, Spotify, CastBox, Pocket Casts osv. Gled deg til to sesonger som graver litt dypere i matjorda.
For annonsering: sissel@polinor.no

#13 - Hvorfor setra har livets rett

Ingen seter, ingen gard sa man før i tida. Beitedyra og budeia levde i pakt med naturen på setra, slik at jorda i bygda kunne bli dyrket til vinterens forråd av grønnsaker. I dag er de fleste husdyr på innmarka nedi dalen, de tilbringer flere dager i fjøset, samtidig som utmarka gror igjen og seterkulturen forvitrer. Noen av våre sterkeste mattradisjoner er tilknytta setra, likevel forsvinner kunnskapen mellom hendene våres. Har egentlig setra og budeia en rolle i et moderne og bærekraftig landbruk? Vi snakker med bonde Kathrine Kinn om sammenhengen mellom miljøvennlig matproduksjon, naturforvaltning og bevaring av kultur.

  #12 – Ikke ønsket i markedet

  På vei fra åker til butikk sorteres frukt og grønt. Noe går til butikkhylla og noe kasseres som «ikke ønsket i markedet». Grønnsaker som er for små, for store, krokete eller har skjønnhetsflekker. I denne episoden møter vi Svein Stene, bonde på Fredskjær gård, og Jonathan Janhed, kjøkkensjef på restauranten Arakataka i Oslo. Svein selger grønnsakene direkte til restauranter og lokale kunder. Dette er et bevisst valg. Skulle han solgt til grossister, slik de fleste bønder gjør, ville en stor andel av produksjonen hans blitt utsortert. Arakataka handler direkte fra små bønder, med et ønske om å kjøpe råvarene som faller utenfor markedet. Kvaliteten er minst like god, mener Jonathan. Vi snakker med dem om hull i matsystemet og hvordan direktesalg bidrar til et bærekraftig marked.

   #11 - Fettråd for fall?

   Statens kostråd ber oss velge et karbohydratrikt kosthold med magre meieriprodukter, margarin og planteoljer fremfor smør, helmelk og kokos. Men blir man egentlig fet av å spise fet mat? Hvorfor har vi fortsatt en fedmeepidemi når kostrådene i så stor grad ber oss velge det mettede fettet bort? Og hva sier egentlig forskningen om forbindelsen mellom mettet fett og hjerte- karsykdom? Ifølge Inge Lindseth, som er klinisk ernæringsfysiolog ved Balderklinikken og prosjektleder i Økologisk Norge, er det grunn til å sette spørsmålstegn ved hvorfor kostrådene fortsatt sier at vi bør begrenset inntaket av mettet fett.

    #10 - Kvinner i landbruket – hvorfor så få?

    Kvinner har historisk sett hatt usynlige, men viktige roller i landbruket; budeier, gardskoner og seterjenter. Arbeidsoppgavene var sentrale for gardsdriften, men bonderollen falt ofte på mannen. I dag har kvinner nådd topposisjoner i landbruket. Mange av de store organisasjonene har kvinner i ledelsen. Men på gølvet står det fortsatt ikke bra til – kvinnelige bønder utgjør bare 16 prosent. Hvorfor er det slik? Hvordan står det til med velferdsordningene til kvinnelige bønder? Og hvorfor blir den kvinnelige bonden omtalt som «den usynlige bonden?» I høst inviterte Ren Mat og Tidskriftet Fett til en viktig temakveld som du kan høre i denne episoden. I panelet hører vi Karin Hovde, seniorrådgiver og nestleder ved Likestillingssenteret KUN, Stina Mehus, økologisk bonde på Eiketoppen gård og inspirasjonsbonde i Landbrukets Økoløft (Økologisk Norge), Jorun Henriksen, styreleder i Norges Bygdekvinnelag, Kjersti Hoff, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag og ordstyrer Hanne Linn Skogvang, redaktør i magasinet Fett.

    #9 - Dyrk framtida - skolehagenes comeback

    De siste årene har barn over hele kloden streiket for en bedre fremtid. De sier tydelig ifra om at store ting må endres for at ikke verden skal gå under. Og kanskje har nettopp skolen selv et stort potensiale til å ruste barn og unge for fremtiden. Hva er egentlig bærekraftsundervisning i praksis? Og hva kan skolehagene bidra med i denne sammenhengen? Annikken Jøssund jobber i Økologisk Norge med prosjektet Dyrk framtida – flere skolehager i Norge. Vi snakker med henne om hvordan skolehagene i tillegg til å skape matglede kan lære barn å se de økologiske sammenhengene i naturen i praksis, slik at de skjønner hvor maten kommer fra. – I dag står skolehagene i en uforløst spagat mellom fortid og fremtid, og burde tas inn i vår samtid med stor kraft. Den sjansen kan vi ikke gå glipp av, mener Anniken.

    #8 - Andelslandbruk – dyrking på dugnad

    Lav pris og høyt volum er gjensidig avhengige i dagens matproduksjon. Dagligvarebransje og matpolitikk stimulerer til standardisering. Men er det dette forbrukerne ønsker? Kanskje ikke. Alternative salgskanaler, som andelslandbruk, blir stadig mer populære. I dag er det 84 andelslandbruk fordelt på alle landets fylker, og stadig flere etableres. Alexandra Devik har jobbet med å etablere modellen i Norge. Vi tar en prat om hva andelslandbruk egentlig er, hvorfor modellen har tatt av, og hvorfor delt risiko er viktig i fremtidens jordbruk.

    #7 - Ultrabearbeidet og ultrausunt?

    Kjeks, snackbarer, frokostblandinger, ferdigmiddag – tilsynelatende vanlig mat kategoriseres som ultraprosessert eller ultrabearbeidet. Hele 60 prosent av oss handler slik mat hver dag, hva gjør dette med helsen vår? Mat handler ikke bare om næringsinnhold, men også hvordan den er laget, mener ernæringsbiolog Marit Zinöcker. Vi snakker med henne om hvorfor det ikke er snilt å gi barn så mye is de vil, hva som skjedde da en gruppe mennesker ble satt til å spise råvarebasert i to uker og ultrabearbeidet de to neste, og hva med kjæledyra våre, er det greit å gi dem ferdigmat hver dag?

    #6 - Meieriet som gikk motstrøms

    Da Tine la ned sitt meieri på Røros gikk tidligere ansatte sammen om å kjøpe det opp for å beholde både arbeidsplasser og lokal produksjon. Rørosmeieriet driver kompromissløst og regionbasert. De går i front med miljøvennlig innpakning og innovativ bruk av gamle oppskrifter. Hva er nøkkelen til suksesshistorien? Meieribestyrer Trond Lund snakker om hvordan meieriet kan drive på en måte som er stikk motsatt av sentraliseringstrenden, om hva som skjedde ta tjukkmjølkskulturen deres plutselig døde, og hvorfor du aldri vil se en yoghurt med pasjonsfrukt fra Rørosmeieriet.

    t

    #5 - Kræsjkurs i økologisk mat og landbruk

    Hva har det å si for maten vi spiser at den er økologisk? Kan et økologisk kosthold redusere sykdomsrisiko? Kan et 100 % økologisk landbruk mette en verden med økende befolkning? Hva er forskjellene på det økologiske regelverket og økologisk ideologi? Som ansatte i Økologisk Norge får vi masse spørsmål knyttet til hva økologisk mat og landbruk egentlig er, noe lurer vi på selv også! Derfor har vi invitert inn Markus Brun Hustad og Inge Lindseth fra Økologisk Norge for å grille dem litt på mytene som florerer og gi oss et lite kræsjkurs i økomat og -landbruk.

    #4 – Klimavennlig mat med Mia Frogner

    Mia Frogner er kjent for konseptet Green Bonanza og har gitt ut tre kokebøker med plantebaserte oppskrifter. Hun jobber til daglig som mat- og miljøsjef på Øyafestivalen, og er en ivrig formidler av matglede. Mia mener god, sunn og grønn mat ikke trenger å være så komplisert. Vi snakker med henne om hvor det matengasjement kommer fra, hvordan det er å oppdra barn på vegansk kosthold, og hvilke tanker hun har om hvordan det norske landbruket og matsystemet kan møte klimautfordringen vi står overfor.

    #3 – Hvorfor stinker norsk fisk?

    For å bli fisker i dag må du punge ut med millioner for en fiskekvote. 50 prosent av fiskerettighetene er samlet på et fåtall hender, og fisken sendes rundt halve kloden for å bli bearbeidet før den shippes tilbake til Norge. Samtidig sitter kystbefolkningen på kaia og ser trålerne dure forbi. Gjest i denne episoden er Are Einari Skau, som jobber med initiativet «Ta havet tilbake og jorda i bruk». Han hjelper oss å forstå litt mer av dramatikken langs kysten vår.

    #2 - Landbruksrevolusjonisten

    Hvordan kan det ha seg at vi aldri har produsert så mye mat som i dag, samtidig som vi har den laveste selvforsyningsgraden noensinne? Vi trenger store endringer i hva og hvordan vi produserer og omsetter mat i Norge, mener dagens gjest, som er en av de største kritikerne av gjeldende landbrukspolitikk. Svenn Arne Lie er småbruker, statsviter og medforfatter av bøkene «En nasjon av kjøtthuer» og «Mellom bakkar og kjøttberg - oppskrift på en ny matpolitikk».

    #1 - Gift i maten?

    Kjemisk-syntetiske sprøytemidler er omdiskutert. Hva er det vi vet om helserisikoen ved å spise mat med rester av disse midlene? Hvordan blir de godkjent og hvorfor blir noen senere forbudt? Brukes det sprøytemidler i økologisk landbruk? Vi tar en prat med klinisk ernæringsfysiolog Inge Lindseth, fra Økologisk Norge som blant annet mener at kjemisk-syntetiske sprøytemidler kan være godkjent på feil grunnlag.

    Ren Mat kommer snart!

    Vil du spise litt sunnere og mer miljøvennlig, men blir forvirret når du står i butikken? Det blir vi også. Derfor har vi laget dnne podkasten, hvor vi inviterer inn bra folk som gjør mat-Norge litt grønnere og oss litt klokelre. Porgamledere er Kjersti Skar Staarvik og Lotte Shephard fra magasinet Ren Mat.