Slåttegraut frå Morgedal

4 porsjoner
Slattegraut Fra Morgedal Rm37

Dette er en festgrøt etter gammel skikk etter ei oppskrift fra Morgedal. Denne typen grøt ble ofte brukt til slåtte-, barsel- eller sendingsgraut. I tillegg til å være hverdagskost, var nemlig graut også brukt som festmat. Når slåtten var ferdig skulle det feires. Mange steder sa man at grøten skulle «svive i gryta», for grauten skulle være feit og god. Dette er et typisk eksempel på at mattradisjonene preges av lang erfaring på kjøkkenet og at man ikke alltid har skrevet ned nøyaktige oppskrifter. Her må du prøve deg fram med melmengden og koketida, og smake og røre underveis.

1 liter melk
250 g smør
5 ss rømme (helfett)
½ dl semulegryn
en klype salt
ca. ½-1 dl mel (hvete eller bygg), til grauten er passe tykk

  • Smelt smør i en kjele. Ha i melk, rømme og semule, og la det koke i ca. 10 minutter.
  • Ha i sikta mel og kok videre. Når grauten er passe tykk og godt koka, så skal smøret koma opp, så grauten sviv i kjelen.

Flere oppskrifter