Kjebog i gryte

4 pers
Kjeragu 2

Ragu er et godt norsk navn på denne retten, utrolig rik og smakfull. Kje er små, så regn en bog per person. Bruker du større geiter regn to personer per bog eller tre per lår.

4 kjeboger
2 gulrøtter 
2 løk
1 stangselleri
2 purreløk
4 hele ferske hvitløk
2 røde paprika
12 sjalottløk
1 beger tomater
2 ss hvetemel
3 dl hvitvin vann
30 g smør
50 g bacon
havsalt 
nystøtt pepper
olivenolje

  • Renskjær bogen og del den i to deler i det naturlige leddet mellom bogbladet og skanken.
  • Stryk godt med salt på stykkene, vend dem i mel og brun kjøttet godt i en stor jerngryte på begge sider sammen med bacon eller skinkerester og smør. Når alt er godt brunet, ta ut kjøttet. Kan hende du må brune i et par omganger. 
  • Kutt gulrøtter, løk og stangselleri. Ha det i gryten og la de surre seg møre i olivenolje. Tilsett litt timian og hvitløk, delt i to på tvers. Stek og snu med sleiv så alt blir stekt jevnt.  
  • Legg tilbake kjøttet, strø over et par gode klyper salt og grovkornet pepper, tilsett tomat og la det blande seg godt med grønnsakene i ca. fem minutter. 
  • Hell i hvitvin og la den fordampe helt før du heller i vann, litt etter litt, til kjøttet er dekket. Tilsett paprikaen i store, lange biter. Sett hele gryten med lokk inn i ovnen på 150 grader i 2 timer. 
  • Stek småløk og den hvite delen av purren i smør og olivenolje i egen panne. Når de er godt stekt, tilsett litt vann som får koke ut til de er møre. 
  • Smak til sausen med salt og pepper og server, god og varm med små, kokte poteter, småløk og purre. Pynt med fersk bladpersille.

Flere oppskrifter