Kake med hele pærer

6 pers
kake med hele pærer

Gråpærer, eller bestemorpærer som de også kan kalles er harde og søte, og passer utmerket til koking. Denne kaken har innbakte, kokte pærer, og er laget på mandelmel og litt sitron, akkurat passe syrlig og søt. Hell over den innkokte laken før servering og akkompagner med vaniljeis eller sitronkrem.

Kokte gråpærer
6 pærer
5 dl vann
4 ss rørsukker
4 ss agavesirup
½ vaniljestang
1 liten kanelstang
1 bit ingefær
½ sitron, saft av

  • Skrell pærene, stilken også, del dem i to, skjær bort dusken og gjør dem samtidig litt flate på toppen og bruk en teskje til å ta ut kjernen. Legg pærene raskt i kaldt sitronvann.
  • Kok opp vann, sukker, sirup og vaniljestang, skrap ut frøene men kok stangen med, eller bruk pulver, og kok pærene møre, ca. 20 min. Bruk en kjele så laken dekker pærene best mulig.
  • Ta pærene ut av kjelen og kok inn laken til sirup, ca. 2 dl mens du lager kaken.

Kaken
150 g sukker
150 g mykt smør
4 egg
150 g mandelmel
100 g hvetemel
1 sitron, skall av
1 sitron, saft av

  • Pisk smør og sukker hvitt og tilsett egg, ett av gangen, så mel og revet sitronskall. Husk å ta ut eggene av kjøleskapet en stund på forhånd, da har de bedre heveegenskaper.
  • Legg bakepapir i en form, en rund eller en brødform, hell i røren og sett de syltete pærene ned i deigen med lik avstand. 
  • Strø over hakkete mandler og litt rørsukker og stek kaken på 160 grader i ca. 30-40 min. La kaken avkjøle seg før du skjærer den i porsjonsbiter.
  • Hell den innkokte laken over kakebitene ved servering. Det er godt med kald vaniljeis til, eller en sitronkrem, stivpisket krem med litt sukker og sitronskall i.

Flere oppskrifter