Hjemmelaget rødkål

6-8 pers
Rodkal Nett

Rødkål får et ekstra fokus når jula nærmer seg, men vi bør sette rødkål oftere på menyen, fordi den er rik på vitamin C og K og fordi den inneholder folat. Den sterke fargen indikerer at den også er rik på sunne plantestoffer som antioksidanter, nærmere bestemt antocyaniner. I likhet med flere andre grønnsaker øker innholdet av antioksidanter i rødkål ved varmebehandling. I tillegg til å være næringsrik er rødkål kalorifattig, en billig og god råvare og god til mye mer enn ribbe. Rødkål kan du også servere til hjemmelagde kjøttkaker, middagspølser, nesten alt vilt, kalkun, andebryst, gås m.m. Bruk den hele året!

Mange velger å ha eplebiter eller revet eple i rødkål. Smakene passer godt sammen, men vi bruker heller eplesaft enn biter eller revet eple. Rødkålen blir litt “lekrere” da, synes vi. Noen bruker også kjøttkraft i kålen, det er heller ikke nødvendig. Det er som regel nok kjøttsmak i den maten rødkålen skal serveres til! Og uten kraft passer den også til fisk. Rødvin gjør rødkålen ekstra god, men denne væsken kan godt erstattes med vann. Du kan også smake til rødkålen med portvin. Som et tilbehør og en smaksforsterker, kan du lage mer smakfulle varianter ved å ha i mer av ingredienser som krydder som setter mye smak.   

Rødkål 1
2 hoder rødkål
3 dl eplejuice
3 dl hjemmelaget saft (solbær, rips eller kirsebær)
3 dl vann eller 2-3 dl rødvin
3 dl bringebæreddik
100 g smør
1 ss hel nellik
1 ss pepperkorn
1 ss havsalt
4 ss rognebær- eller ripsgele

  • Finhakk kål. Har du mandolin, bruk denne eller finhakk med skarp kniv. Tynne, fine skiver. 
  • Støt nellikspiker og pepper i en morter. Start med å ha det i den varme jerngryta og nyt den herlige duften! 
  • Ha i smør og surr rødkålen i dette. Bruk en slikkepott til å røre med. 
  • Ha oppi resten av ingrediensene, minus litt av saltet og geleen, og la det småputre med lokket delvis på i ca. 1 time. 
  • Sett på lokk, skru av varmen og la det stå til neste dag. 
  • Kok opp igjen før kålen skal serveres og smak til med rips/rognebærgele, salt og pepper.

Rødkål 2
1 rødkålhode 
2 ss appelsinmarmelade
1 ss ripsgelé eller solbær syltetøy
2 dl appelsinsaft, gjerne friskpresset
2 dl rødvin
1 dl bringebæreddik
3-5 nellikspiker
10 pepperkorn
2 ts Dijonsennep
1 ss ketjap manis
2 ss soyasaus
smør, olivenolje
havsalt

  • Finhakk kålen. Har du mandolin, bruk denne eller finhakk med skarp kniv. Tynne fine skiver. Mindre biter trenger mindre koking. 
  • Støt nellikspiker og pepper i en morter og ha dette i varm jerngryte før du tar i resten. 
  • Ha i en klatt smør og en god slump olivenolje og surr rødkålen i dette. Bruk en slikkepott til å røre med. 
  • Ha oppi resten av ingrediensene, minus geleen, og la det småputre uten lokk i ca. ½ time. Pass på at bitene i appelsinmarmeladen ikke er for store, i så fall hakk dem. 
  • Smak til om den er søt/serk/sur nok. Juster med ripsgelé, eddik og salt.
  • Ved å koke den kun ½ time blir det litt tyggemotstand i kålen. Det synes vi er godt, men den kan godt kokes mer.

Flere oppskrifter