Grønnsakskraft

ca. 1 liter
Gronnsakskraft

Det er lett å lage kraft av grønnsaker. Det går fortere å koke kraft hvis du river dem grovt i stedet for å hakke. Bruk nye, friske råvarer, noen slappe du vil bli kvitt, eller rent skall og avkapp. Her er grunnoppskrift, lag gjerne større porsjon - og ikke minst - bruk det du har som ellers ville gått i den grønne posen.

2 løk
5 gulrøtter
2 selleristilker og blad
2 hvitløkfedd
2 laurbærblader
persillestilker
1 timiankvist
noen pepperkorn
mild olivenolje/smør
2 l kokende vann

  • Varm smør og olje i en stor gryte over middels varme, og ha i grønnsakene og pepperkornene.
  • La det surre til de er myke, ca. 5 minutter mens du rører.
  • Hell på varmt vann, kok opp og la det koke lett uten lokk i ca. 30 min. Ta av lokket og kok det litt inn.
  • Sil, press kraften ut i silen, og smak til med salt og pepper og du skal bruke den nå.
  • Skal du fryse kraften kan du koke den inn litt etter at den er silt så slipper du å fryse vann! Det er best å fryse ren kraft uten salt, da vet du at den er helt nøytral og kan gis til små barn. Salte kan du gjøre når du lager suppe på kraften senere.

Flere oppskrifter