Grønnkål kimchi

1 – 2 Norgesglass
Kimchi

Kimchi, en frisk og krydret fordøyelseshjelper med flere tusen år lange tradisjoner. Kimchi finnes i mange utgaver, fra gjærede varianter til en frisk saltlignende sak lagt i marinade, uten melkesyrebakterier involvert. Som oftest inneholder kimchi kinakål eller andre kåltyper. Kimchi er nydelig som tilbør til grillmat og kan redde magen din om grillmaten er svidd i kanten. Også kjempegod å blande i dressinger til salater. Oppskrift er Gry Hammer sin.

1 kinakål rives i biter, kjernen fjernes
5 dl finhakket grønnkål, stilken fjernes
1 bunt vårløk, i tynne skiver
1 bunt reddiker, i tynne skiver
1 kinesisk hvitløk, hakket
1-2 hel rød chili, finhakket, uten frø
5 cm ingefær, finraspet
2 ss tamari (naturlig langtidsgjæret soya)
1 ts havsalt
3 ss fiskesaus
1 dl myse, kan erstattes med 1 ss salt

  • Alle ingrediensene vaskes godt, hakkes, has i et egnet bolle/beholder og knas med rene hender til de slipper væsken. 
  • Ha grønnsakene og væsken over i rene glass og bruk noe egnet til å presse grønnsakene ned så væsken dekker over grønnsakene i gjæringstiden. Ha et klede over for å hindre innsekter.
  • La kimchi stå på kjøkkenbenken til gjæring i 5-10 dager, men smak deg frem til ønsket syrlighetsgrad. 
  • Når smaken er slik du ønsker, har du grønnsakene over i et glass med tett lokk for videre oppbevaring i kjøleskap eller i en kjølig bod.

Flere oppskrifter