Glutenfritt havrebrød

4,3 kg
Dscn5746

2,2 l vann til hver bløtlegging
12,5 g fersk gjær
1500 g sammalt havre – meget grov, helst nymalt på egen kvern
500 g hel havre som bløtlegges over natten
100 g finraspet gulrot
200 g havreflak
225 g mandler, grovhakket
50 g linfrø
1 ss lønnesirup
3 ss olivenolje
55 gram salt
65 gram brunt sukker
3/4 dl appelsinsaft – ikke fra konsentrat

  • Bløtlegg den hele havren og la stå i vann over natten.
  • Bland vann, gjær og sammalt havre og la det stå til gjæring i minst seks timer.
  • Bland alle ingrediensene utenom mandler og den bløtlagte havren, som fremdeles står og godgjør seg. Rør massen og tilsett grovhakkede mandler. Etter minimum seks timer rør inn den bløtlagte havren.
  • Hell den seige, fuktige deigen i smurte former og la disse stå i stekeovnen på ca 30 grader til du ser de har hevet godt, men ikke er ferdig hevet. Kanskje en kort time, om du ønsker en liten bue og ikke minst unngå at overflaten faller. Sett stekeovnen på 200 grader og stek brødene i 1 time og 10 minutter. Sørg gjerne for at det er lite luft over brødene, slik at overflaten ikke blir for mye stekt.
  • Ta så brødene ut av formene og etterstek om lag 10 minutter på 210 grader for å få kraftigere skorpe. Luftes natten over før du kan nyte brødet ferskt eller fryse det.

Flere oppskrifter