Bønne og linsepostei

1 – 2 former
Bønnepostei

Næringsrikt, rimelig og godt pålegg! Et pålegg som også de fleste barn liker, men hold igjen litt på salt og pepper om de er ”kundene”. Du kan selvfølgelig også jazze opp posteien med mer krydder, hvitløk, urter eller annet du liker. Deilig med sylteagurker eller rødbeter til.  

2 gule løk
150 g tørre kidneybønner
100 g grønne eller brune linser
50 g belugalinser
1 dl olivenolje
ekstra olje til steking
3 egg
5 nellikspikre
1 ss pepperkorn
1 ts allehånde
ca. 2 ts havsalt
1 ts urtesalt
2 ss ketjap manis
½  sitron, saften fra

  • Start med å skylle linser og bønner og legge dem i vann over natten.
  • Ha krydderet i en morter og knus det fint.
  • Finhakk løken og surr denne i olivenolje til den er transparent, ikke brun. Ha i halvparten av krydderet, ketjap manis, hell vannet av bønnene og linsene og ha disse i gryten også. Bruk en romslig jerngryte.
  • Hell nytt vann over bønner, krydder og løk så det dekker og kok til bønnene er møre, ca. 45 min.
  • Sett ovnen på 200 grader.
  • Ha innholdet i gryten over i en kjøkkenmaskin og kjør på rask hastighet til du ser det moser seg. Ha i olivenolje mens du kjører noen runder. Ha så i de lett sammenvispete eggene, litt av gangen, resten av krydderet og kjør til jevnt. Skvis i saften fra ½ sitron og smak på røren om den er passe krydret, salt og balansert. Det friske fra sitronsaften skal ikke smakes, bare anes.
  • Ta bakepapir i 2 små brødformer og ha i røren.
  • Sett inn en langpanne med vann i, sett formen oppi og stek ca. 30-40 minutter.
  • La posteien stå i formene til de er helt kalde før du tar dem ut. Du kan skjære opp i passe stykker og fryse bitene. Tin dem i kjøleskapet.

Flere oppskrifter