Brenneslesuppe med hvitvin

4 pers
BRENNESLESUPPE FOTO LENE JOHANSEN

Brennesle smaker av vår, som også er den beste tiden å høste disse skuddene på. Nesle kan høstes gjennom hele sesongen, klipp gjerne ned stilkene så har du jevnlig nye skudd. Denne suppen er laget av Pernille Næss for Sopp og Nyttevekstforeningen, og er hennes luksusversjon med hvitvin toppet med sprøstekt fenalår og parmesan.

ca. 1 liter brennesleskudd
1 liter kraft eller buljong av økologisk kylling eller grønnsaker
1 sjalottløk
2 fedd hvitløk
1 knivsodd kajennepepper
salt og pepper
litt olje
en skvett med fløte (kan sløyfes)
1 dl hvitvin, dersom du vil piffe opp suppen til finbruk.
ett par skiver fenalår/spekeskinke per serveringsskål
en neve høvlet parmesan

  • Vask neslene i et dørslag under rennende vann.
  • Finhakk hvitløk og sjalottløk. Surr løken i litt olje i kjelen til bitene blir blanke og myke. Dersom du skal bruke hvitvin, så tilsetter du den nå og lar den koke ned til halvparten.
  • Hell kraften oppi blandingen og kok opp. Tilsett brennesleskuddene og la suppen koke i 5-10 minutter. Bruk en stavmikser oppi kjelen til suppen får en glatt konsistens.
  • Tilsett en skvett fløte, pepper og kajennepepper. Kok videre i fem minutter. Smak til med salt og andre krydder.
  • Server med sprøstekt fenalår eller spekeskinke og litt høvlet eller revet parmesan. Du må gjerne pynte tallerkenen med gjøkesyre og fioler før servering.

Flere oppskrifter