BRENNESLE FOTO LENE JOHANSEN
Råvarer

Brennesle: Den ultimate smaken av vår

Brennesle og andre ville vekster var nødmat i krigstider. I dag anses nyttevekstene som gourmetmat. Brennesle er på sitt beste om våren – hva venter vi på?

Jeg gleder meg alltid til våren. Å oppleve at naturen våkner opp, kjenne lukten av jord, høre bekken sildre igjen og ikke minst observere alle spirene som dukker opp overalt. De siste årene har årstiden i tillegg blitt en gastronomisk begivenhet hjemme hos oss.

Gjennom besteforeldre hadde jeg hørt at man spiste ville vekster under krigen, men det ble alltid fremstilt som nødmat og ikke noe som kunne sammenlignes med vakuumpakket salat fra grønnsaksdisken. Etter at jeg begynte å interessere meg for sopp, oppdaget jeg at det også fantes en egen verden som ble kalt «nyttevekster» og at det fantes mange som spiste både løvetann, skvallerkål og brennesle. I tillegg ble det påstått at dette var god mat!

Dette måtte selvfølgelig prøves, og bevæpnet med oppvaskhansker og saks plukket jeg for første gang en stor frysepose med ferske brennesleskudd for rundt ti år siden. Vi tok utgangspunkt i en basisoppskrift, men oppgraderte den med ørlite grann god kraft, hvitvin, fløte og toppet det hele med sprøstekt fenalår og parmesan. Det smakte himmelsk! Suppen har blitt noe av det absolutt beste jeg vet. Når våren nærmer seg kan jeg nesten kjenne smaken av brenneslesuppe i munnen, og gleder meg intenst til skuddene kommer så langt at de kan plukkes.

Da klipper du ned stilkene jevnlig slik at du alltid har et felt med nye skudd


Denne oppskriften på brenneslesuppe er vår egen luksusversjon. Bruk gjerne gjøkesyre Oxalis acetosella, korsknapp Glechoma hederacea, skogfioler Viola riviniana og andre spiselige vårblomster som garnityr. For en hverdagsvariant kan du bruke kraft (grønnsaks- eller økologisk kyllingkraft), fersk brennesle, litt krydder etter smak, og gjerne et hardkokt egg til.

Har vi selskap i mai-juni, får gjestene gjerne smake på vår versjon av brenneslechips i tillegg. Rita Amundsen fra solskinnet.no lærte meg å lage chips av brennesle. Det gjør du ved å dyppe brennesleblader i litt olje og krydder. Deretter legger du dem til tørk i en dehydrator, eller på svak varme i stekeovn.

Brennesle er på sitt absolutt beste om våren, men du kan plukke gjennom hele sesongen. Da klipper du ned stilkene jevnlig slik at du alltid har et felt med nye skudd. På slutten av sesongen kan du sanke brenneslefrø og tørke dem. Frøene har en svak nøtteaktig smak, og kan brukes som smakstilskudd i grønnsakssupper og kraft, og til te.

Husk å ha med hansker når du skal plukke brennesle – mange kan reagere allergisk på brennesle utover den vanlige reaksjonen med kløe og svie. Jeg pleier å ha med meg en rull med fryseposer når jeg går på tur, da kan jeg tre en frysepose over «plukkehånden» hvis jeg kommer over et fint felt med brennesle.

Oppskrift på brenneslesuppe med fløte og hvitvin

Denne artikkelen ble publisert i tidsskriftet Sopp & Nyttevekster 3/19, og er oppdatert av forfatter i januar 2021.

Flere artikler