Svensk og dansk om tomater

To bøker som tar deg med inn i tomatenes verden.

 

Av Marit Grinaker Wright

Anmeldelsen stod på trykk i Ren Mat nr 5-2008

 

 

En tomat er ikke bare en tomat. Det finnes et utall av varianter, som det kan være spennende å prøve ut i egen hage. Noen har dyrket tomater i mange år og prøvd mange sorter. Sånt kan det bli bøker av.

 

Forfatterne av disse to bøkene tar leserne med inn i en verden av tomater og øser av sine erfaringer. Selv om ingen av dem dyrker økologisk, er det mye å lære. Begge bøkene omtaler en lang rekke tomatsorter, gir greie dyrkingstips, omtaler problemer som kan oppstå og sier til og med litt om hvordan man kan bruke avlingen til mye godt. Flotte og innbydende bilder gjør begge bøkene inspirerende å lese. I tillegg har begge greie anvisninger om hvordan man kan ta vare på sine egne frø, slik at man kan dele frø av sine beste tomater med naboer og venner. Slik kan alle få flere tomatsorter å prøve seg på.

 

Den svenske boka omtaler et noe større antall sorter, mens den danske har et større spekter av oppskrifter. Jeg synes begge bøkene er gode, så dersom du vil anskaffe deg en egen bok om tomatdyrking, kan valget avgjøres av dine preferanser for å lese svensk eller dansk.

 

 

 

 

Åke Truedsson: Odla tomater

Bokförlaget Natur och Kultur 2007

http://www.nok.se/

ISBN 978-91-27-35729-7

 

Olsson, Rysgaard og Tvedegaard: Den lille røde om tomater

Forlaget Olivia 2007

http://www.olivia.dk/

Politikens Forlagshus A/S København

ISBN 978-87-567-7790-2