Sunn mat og bra sex

Hardcore livsstilomlegging reddet helsen til dansk familie.

 Av Marte Rostvåg Ulltveit-Moe

Anmeldelsen stod først på trykk i Ren Mat nr 2-2009

 

 

En dansk familie med allergier, stress, overvekt, depresjoner, autisme og null sex har blitt en lykkelig, sensuell og kjernesunn gjeng. Oppskriften er løpetrening, økomat og totalforbud mot sukker, hvit ris, hvitt mel og kunstige stoffer. Ninka-Bernadette Mauritson forklarer hvorfor og hvordan i boka "Kjernesunn familie", som nylig ble utgitt på norsk.

 

Innen kostholdsrevolusjon og livsstilsomlegging er det en rekke ulike skoler. Ren Mat bestreber seg på å omtale dem som prioriterer økologisk mat. Innen dette segmentet er forskjellene større enn man skulle tro.

 

Mauritson har hatt større utfordringer enn de fleste, med en sønn med kromosofeil og diagnose "infantil autist". Omlegging av kosthold og livvsstil reddet sønnen Bertram, som er kommet ut av autismen, går på vanlig skole og har blitt en omsorgsfull storebror. 

 

Dette er en sterk historie, som kan gi håp til mennesker med store helseplager. Så tas det også kraftige virkemidler i bruk. Disse omfatter blant annet en times løping hver dag, holistisk utrensing, tunge-detox og indre oljebad, samt skepsis til skolemedisinske remedier og stort forbruk av proteinpulver.

 

Familer med mer moderate helseproblemer kan også finne brukbare råd og tips i denne boka. Forfatteren skiller mellom hardcore-versjonen som hun selv lever etter, og det hun kaller den gyldne middelvei, hvor det er lov å spise vanlig godteri en dag per uke. Hennes forslag til svar når familie og venner spør hvorfor i allverden de ikke får lov til å gi ungene dine melk eller sukker, er kostelig lesning (og du får valget mellom medisinske, provoserende og mer nøytrale svar, som for eksempel "vi liker ikke melk").

 

Hvorvidt det blir noen bedre verden av at europeerne skal spise proteinpulver, tropiske frukter, kokosolje og store mengder kjøtt, samtidig som de fortsetter å kjøre stor bil for å bevise for naboene at de ikke er noen fanatiske asketer - se det skal denne anmelderen la stå ubesvart.

 

Men hold i det minste denne boka langt unna enhver feminist. Som ledd i å gjøre familien kjernesunn anbefaler Mauritson at mannen får ta full kontroll over økonomi, bilkjøp, husvalg, barnas klær og mat samt all bilkjøring.

 

 

 

Kjernesunn familie, slik gjør du det! Av Ninka-Bernadette Mauritson. Politikens forlagshus 2007. Oversatt av Kjersti Lunnan Aass og Anne Lunnan. Cappelen Dam 2009