Sjokkterapi

Håndbok: Selv den som er opptatt av å spise sunt kan få i seg 53 ulike e-stoffer på én dag. Mats-Eric Nilsson avslører matindustriens skjulte sider, og gaider deg til de ekte matvarene.

 

Av Marte Rostvåg Ulltveit-Moe

Anmeldelsen stod først på trykk i Ren Mat nr 4-2009

 

 

 

Den svenske journalisten Mats-Eric Nilsson er blant Skandinavias fremste motstandere av matjuks og matbedrag. Hans første bok, ”Den hemmelige kokken”, skapte en hel liten folkebevegelse da den kom ut i Sverige, og fikk også betydelig oppmerksomhet i Norge. Nå er oppfølgeren oversatt til norsk: ”Ekte vare”.

 

 

Boka er en håndbok og hjelp til forbrukere som ønsker å styre unna industribehandlet mat med e-stoffer, fyllstoffer og overdrevne mengder luft og vann. Også den første boka til Nilsson inneholdt en innkjøpsgaid, men i bok nummer to er gaiden betraktelig utvidet, fra 68 til 138 ulike matvarer.

 

 

Nilssons gode råd til folket kan oppsummeres i fire punkter:

 

Kjøp økologisk. Mannen er ikke spesielt opptatt av giftstoffene i alle sprøytemidlene, og refser jevnlig økologiske produkter hvor hensynet til holdbarhet er satt over hensynet til den gode smaken (for eksempel økologisk varmebehandlet eplejuice fra konsentrat). Men han er krystallklar på at du bør velge økomat når det gjelder noen varegrupper, for eksempel egg (”om man bryr seg det minste om hvordan verpehønsene har det, fins det bare ett mulig valg”).

 

Vær kresen. Hva er vitsen med å spise frukt som ikke er god? Nilsson lærer bort sesongen for alt fra asparges (mai-juni) til appelsiner (oktober-mai). Han anbefaler å droppe tomatsalat om vinteren når tomatene er sure og triste, og unngå pølser med lite fett (”en mager pølse er ingen god pølse”). Kapittelet om fisk er også svært viktig folkeopplysning. Det gjelder å velge sin fiskeleverandør med omhu, og styre unna gammel fisk.

 

Gjør det sjøl. Moderne menneskers tidsklemme kombinert med ekstremt dårlig selvtillitt på kjøkkenet gir fritt leide for allskens liksomprodukter. Nilsson er på sitt beste når han slår fast at det ikke er vanskelig å lage for eksempel kakao (”melk varmes forsiktig opp med utrørt sukker og kakaopulver. Alle orker vel det som orker å løfte hodet opp fra puta om morgenen?”). Enda morsommere blir det når han går løs på festmaten. Produktet drinkmikser, for eksempel (”Hvis man ikke orker å dele lime eller støte mynteblader, har man kanskje ikke gjort seg fortjent til en drink akkurat i dag”).

 

Styr unna. Nei, du trenger ikke flaskevann. Balsamicoeddik i dagligvarebutikkene er full av fargestoffer – skaff deg heller en rødvinseddik av høy kvalitet. Crabstics er ren manipulering – innholdet av krabbekjøtt er lik null. Og ferdig-dressingene kan du la stå i hylla, selv en seksåring kan blande sammen olje, eddik, salt og pepper.

 

 

 

Mat er politikk

 

Denne boka er et nyttig verktøy for folk som er opptatt av matkvalitet. Den bør også brukes som inspirasjon til politisk arbeid. Matkvalitet er ikke akkurat noen burning issue i denne valgkampen, men det burde det være. Hvorfor er det umulig å få kjøpt økologisk fløte i dette landet? Hvorfor får vi ikke vite hvilke sprøytemidler som er brukt på matvarene i butikken? Hvorfor må ikke produsentene oppgi hvor mye luft isboksen eller brødet inneholder? Og hvorfor trenger ikke alkoholholdige drikker å innholdsdeklareres?

 

 

 

Papir og nett

 

Hovedproblemet med denne boka er at det er ei bok, altså en statisk tekst. Opplysningene om matjuks er nok (desverre) relativt holdbare. Men gaiden til de små og alternative produktene og omsettingskanalene er mindre verd fordi de oppstår raskt, og ofte forsvinner like raskt igjen. I tillegg ville det vært en fordel å kunne diskutere Nilssons konklusjoner på en nettside ,

 

 

- og se det, den nettsiden finnes! På www.aktavara.org har en liten gjeng i foreningen Äkta vara samlet omtaler av matvarer, boktips, samt Nilssons blogg. Alt kan kommenteres og diskuteres – og nordmenn er helt sikkert velkomne. Kanskje bør man bruke Nilssons bøker som sjokkterapi for ubevisste slektninger, mens mataktivistene møtes på nett.

 

 

 

Ekte vare, guiden til uforfalsket mat

Av Mats-Eric Nilsson

Oversatt av Jan-Tore Egge

Spartacus forlag 2009