Måltid, årstid, nåtid

Praktisk bok om økomat i storkjøkken.

 

 

Av Marte Rostvåg Ulltveit-Moe

Bokanmeldelsen stod på trykk i Ren Mat nr 4-2007

 

 

Bioforsk Økologisk (tidligere Norsøk) har begått en bok om økologisk mat i storkjøkken. Boka er et resultat av et mangeårig samarbeid med kjøkkenet på St. Olavs Hospital i Trondheim, som nå serverer over 30% økologisk mat. Boka inneholder basis-stoff om økologisk mat og landbruk, samt konkrete erfaringer fra omleggingsarbeid og råd til dem som vil forsøke seg.

 

Første tanke: Denne boka var da full av selvfølgeligheter! "Sprøytemidler er neppe sunt", "Kasting av mat er uøkonomisk og uøkologisk", "Det lønner seg å følge sesongkalenderen når menyplanen skal lages", "Det er verd å vite at det finnes en ordning for økologisk skolefrukt" osv osv.

 

Andre tanke: Vet ikke alle som jobber i storkjøkken dette? Går det an å jobbe med mat i kantine, barnehage, på sykehus, SFO eller eldresenter uten å vite at jordbærsesongen er i juli og eplesesongen er fra august til jul? Er ikke kokkene klar over at Tine selger økologisk melk og Nortura selger øko-egg?

 

Hjelp! I såfall må denne boka spres, og det litt kvikt. Kjøp den og del ut til alle som jobber på et storkjøkken nær deg.

 

 

Måltid, årstid, nåtid! Økologisk mat i storkjøkken. Av Liv Birkeland, Liv Solemdal og Gesine Behrens. Utgitt av Bioforsk.