Klimatallerkenen

Det er ikke kuene som produserer for mye metan. Det er menneskene som produserer for mange kuer.

 

Av Marte Rostvåg Ulltveit-Moe

 

 

Denne bokomtalen har stått på trykk i Ren Mat nr 2-2011

 

 

Så har danskene også fått sin økologiske klima-kokebok. Lise Farschou Hastrup og det vesle Tritla forlag presenterer klimavennlig matlaging i boka “Økologiske fodspor på køkkenbordet”.

Villedende

Innledningsvis forklarer forfatteren hvorfor økologisk mat er nødvendig av klimahensyn. For det første kan vi ikke isolere “klima” til en enkeltfaktor og gi blaffen i grunnvannet, dyrevelferden, det biologiske mangfoldet og menneskers helse. Og for det andre er “klimaberegninger” basert på kilo avling per mål villedende, siden de konvensjonelle produktene inneholder mindre tørrstoff enn de økologiske.

Kostelig

Teksten om “Kvæg, kød og klima” er kostelig. Her slår forfatteren fast at det ikke er kuene som produserer for mye av drivhusgassen metan. Det er menneskene som produserer for mange kuer.

Boka inneholder også en rekke praktiske råd for den som vil ta klimahensyn på kjøkkenet. Det meste av disse rådene har en miljøbevisst leser hørt før. Hastrup har skrevet en god “tænk hvis”-spalte, som kan få leseren til å drømme seg bort (“Tenk om folk en gang vil gå på klimakur i stedet for slankekur”). Men kapittelet om klimahensyn i for kjæledyreiere inneholder ikke stort mer enn en beklagelse over at katta nekter å bli vegetarianer.

Avhengig

Så kommer vi til oppskriftsdelen, og dette er dame som mener alvor. I motsetning til katta har hun eliminert kjøtt fra kostholdet, og oppskriftene er vekselvis vegetariske og veganske. Ulempen med et vegetarisk kosthold i Norden er at man blir avhengig av importvarer store deler av året, og forfatteren bruker rikelig av cashewnøtter, kokosolje, sesamfrø og andre langreiste ingredienser. Hvorvidt dette er mer klimavennlig enn å spise en kortreist elgbiff kan sikkert diskuteres.

Kokeboka er inndelt i sesonger fra vår til vinter, noe som er bare delvis vellykket. Det er uklart for meg hvorfor det er sesong for tørre butterbeans og tørre cashewnøtter i en dansk sommer. Men forfatteren får understreket poenget om at vi skal spise rabarbra om våren og jordbær når det er jordbærsesong.  

Kvasinavn

De lekre matbildene i boka er tatt av fotograf Nils Henrik Pedersen, og de gir leseren utrolig lyst på selv ganske sære ting som ristede kikerter. Dessverre er ikke den språklige oppfinnsomheten hos vegetarkokker spesielt stor, så vi blir presentert for mange retter med kvasinavn som “spirebiffer” og “veganersteik”  (som sikkert smaker brukbart men ikke har noe med steik å gjøre, fordi den hovedsakelig består av kokte kartofler).

Alt i alt, en brukbar og økologisk klimakokebok for den som trenger flere vegetaroppskrifter. Det er synd tittelen er så dårlig: Jeg vil ikke ha fotspor på kjøkkenbordet mitt, uansett hvor økologiske de ellers måtte være. 

 

Økologiske fodspor på køkkenbordet: Sundhed, miljø og klima i én mundfull.

Av Lise Faurschou Hastrup. Tritla forlag 2010. ISBN 978-87-994005-0-8

 

Boks:

Klima-kokebok-toppen:

<!--[if !supportLists]-->1.       <!--[endif]-->Majas klimatmat (svensk), Ica bokförlag 2008

Veien til framtida er full av godsaker: Nordisk og klimavennlig mat for kokker som har mange tanker i hodet på en gang.

<!--[if !supportLists]-->2.       <!--[endif]-->Økologiske fodspor på køkkenbordet (dansk), Tritla forlag 2010

Linsekaker og rødbetbiffer: Veggismat for den som vil legge om livet.

<!--[if !supportLists]-->3.       <!--[endif]-->Værsgågod (norsk), Grønn Hverdag 2009

Alle kan gjøre litt: Den som vil begynne med de små skrittene (som ikke er nok) kan starte med denna.

 

Boks:

Smakebit fra boka:

 

Ukruttspesto

3 dl små skvallerkålblader

1 dl løvetannblader

2 dl brennesleblader

1 dl hakket purre

Ca 2 dl kaldpresset olivenolje

Ca 1 dl solsikkekjerner

Saften av ½ sitron

Salt og pepper

2 fedd hvitløk

Evt. parmesanost

Alt det grønne skylles grundig. Brennesle-skuddene overhelles med kokende vann. Blend det hele i matmølla og smak til, eventuelt med litt revet parmesan.