Grunnbok i kjøkkenøkologi

Spis økologisk – spar penger. Dansk forfatter viser deg hvordan.

 

 

 

Denne bokomtalen har stått på trykk i Ren Mat nr 1-2011

 

 

Av Marte Rostvåg Ulltveit-Moe

 

 

Begrunnelsene for å velge økologisk mat er tallrike som havets sand. Noen velger økomat fordi de mener kalver skal få suge melk av mamman sin og høns skal få slippe ut i frisk luft. Andre legger vekt på fraværet av giftige sprøytemidler, eller økolandbrukets sunnere holdning til næringsstoffsirkulasjon. Den danske forfatteren Birgitte Escherich oppfordrer sine lesere til å velge økomat fordi det er billigere.

 

Ja, du leste riktig. I boka “Køkkenkræs og kloge kontanter” viser Escherich at den som er opptatt av å spare penger og leve sunnere bør prioritere økologiske råvarer.

 

 

Slut med at smide ud

En viktig forutsetning for å kunne leve billig på økomat, er at man ikke kaster noe som kan spises. Dette høres opplagt ut, men vi er mange som kan trenge opplæring i å bruke opp (flere av) restene. En viktig del av boka er derfor et 8-siders skjema over hvordan man får utnytta rester av alt fra agurk til ærter (i salat, som puré, i ærtedressing eller ærtesuppe) og øl (i rugbrødsdeigen eller til surring av kjøtt, spesielt svinekjøtt).

 

 

Spar på kødet

Den som kutter ned på kjøttforbruket sparer både lommeboka og miljøet. Escherich er ingen vegetarianer, men presenterer i et eget kapittel hvordan man “kjøttforlenger” vanlige middagsretter som frikadeller (kjøttkaker) og lammesteik. Dette er basiskunnskap for min mormor, som gikk på husmorskole under krigen. Men på grunn av velstandsøkningen har kjøttforbruket gått i været siden den gang, og befolkningens kunnskap om hvordan man spiser en god middag med mindre kjøtt per tallerken har erodert.

 

 

Spar penge med smag

Kvalitetsmat smaker bedre og metter lengre. Escherich mener det skyldes at man spiser seg mett på selve smaken – mens billigmat som hvitt brød og hvit pasta smaker så lite at det skal store mengder til for å bli mett. Dessuten blir man fort sulten igjen etter et måltid junk food. Og trangen til noe søtt eller salt etter middag koster det både kalorier og penger å tilfredsstille. Den gode nyheten er at man kan spare både penger og kalorier på å spise mat med kompleks og rik smak, som gir en god opplevelse i munnen.

 

 

Fornemmelse for det stærke

Hva som er godt, kan selvfølgelig diskuteres. Escherich tar utgangspunkt i gode, økologiske råvarer som har fått vokse i et naturlig tempo. Deretter presenterer hun leserne for et grunnkurs i tilsmaking av maten, med bruk av de fem grunnsmakene (søtt, salt, surt, bittert og umami) samt den trigerminale sans (“det sterke” – tenk pepper, chili eller sennep). Matens konsistens medvirker også til metthetsfølelse. For eksempel er det mye mer spennende å spise en blomkålsuppe hvis man kan ha oppi noen knasende biter bacon eller krutonger.

 

 

Det virkelige liv – sådan!

“Køkkenkræs og kloge kontanter” er rett og slett en lærebok i moderne kjøkkenøkologi. Den inneholder også en oppskriftsdel, som jeg personlig syntes var mindre spennende. Oppskriftene er pepret med tips som kan være god hjelp for en nybegynner på kjøkkenet.

 

Konklusjon: Bruk denne boka! Enten for å få sving på restematen på ditt eget kjøkken – eller som gave til alle ungdommer i din nærhet. På skolekjøkkenet nå til dags lærer de ikke stort mer enn å åpne en pose med rifla påmmfri.

 

Birgitte Escherich: Køkkenkræs og kloge kontanter. 

Politikens forlag, København 2010

ISBN: 973-87-567-9297-4