Bekymringsboka

Bekymrer du deg for at dagens barn spiser for mye sukker og e-stoffer og sitter for mye på rompa? Her er boka for deg.

 

Av Marte Rostvåg Ulltveit-Moe

Anmeldelsen stod på trykk i Ren Mat nr 1-2009

 

Ernæringsfysiolog og fysioterapeut Berit Elkjær jobber til daglig med overvektige barn og voksne. I den danske boka "Æblekinder og kondisko" har hun samlet en rekke betraktninger og gode råd for dem som er opptatt av å gi barna en sunnere oppvekst.

Forfatteren er åpenbart en meget erfaren dame som vet hvor langt det kan være mellom det livet vi ønsker oss og slik det ofte blir i hverdagen. Derfor starter hun med et nydelig kapittel om kjærlighet.

Bokas ideologi er veldig enkel. Sunn mat og mye mosjon gir friske og glade barn. Alle veit jo det, men Elkjær peprer oss med gode råd om hvordan vi skal få ungene til å spise grønnsaker med glede, og hvordan hele dagen kan bli preget av bevegelse og aktivitet istedenfor tv og data. Det handler ikke om å oppdra ungene bedre, men å skaffe hele familien bedre vaner.

Debattene om hva som egentlig er sunn kost kan forvirre noen og enhver. Elkjær går for mindre sukker, hvitt mel, e-stoffer og fett, og mer grønnsaker og grove kornprodukter. Økologisk mat er en selvfølge, og blir begrunnet i et eget kapittel. 

Det som virkelig gjør boka lesverdig er det korte kapittelet "La deg ikke avspise med hva som helst". I motsetning til for eksempel Fedon Lindbergs siste bok om kosthold for barn (anmeldt i forrige utgave av Ren Mat) reduserer ikke Elkjær spørsmålet om sunnhet til bare å handle om familiens private prioriteringer. Stylter tilbake til skolegårdene! Økologisk mat i alle barnehager! Nintendospill vekk fra SFO!

Siste kapittel i boka er en samling med barnevennlige og sunne oppskrifter og tips til hvordan blant annet bønner kan skjules og forkles. Hvorvidt dette er nyttig kommer an på hva slags barn du har, men det skader jo ikke å prøve.

Æblekinder betyr for øvrig de røde rosene som unger får i kinna når de har vært ute, og kondisko er danskenes betegnelse på joggesko. Bortsett fra den kryptiske tittelen er boka fullt forståelig også for norske lesere.

 

Æblekinder & kondisko - en forældreguide til sunde og glade børn.  Av Berit Elkjær. Utgitt i Danmark av Politikens Forlagshus 2008.

 

  

Smakebit fra boka:

La deg ikke avspise med hva som helst